Het leger aan het werk in Yvoir.

Na waterramp kijken inwoners naar leger, vicestafchef Marc Thys: "Roeien met riemen die je hebt, en die zijn heel kort geworden"

De oprichting van een federale coördinatiecel om de hulp aan de door de overstomingen getroffen regio te stroomlijnen is een goede zaak. Dat zegt luitenant-generaal en vicestafchef Marc Thys in "Terzake". Maar de middelen van de civiele bescherming, de brandweer en het leger zijn de laatste jaren zo uitgedund dat het soms moeilijk is om hun taak uit te voeren. 

De omvang van de verwoestingen die door de overstromingen zijn aangericht is enorm, zegt Thys. In de eerste plaats wordt nu naar het leger gekeken voor de coördinatie van de voedselbedeling.

"Maar het is roeien met de riemen die je hebt, en die riemen zijn heel kort geworden", zegt Thys. "De mogelijkheden die de civiele bescherming, de brandweer en het leger hebben, zijn heel beperkt geworden. De erosie van een aantal hulpdiensten is er vandaag, en die kunnen we enkel maar vaststellen."

"Er zijn keuzes gemaakt in het verleden. Ik begrijp dat men gekeken heeft naar efficiëntiewinsten, maar in de hulpverlening gaat het niet om efficiëntie, maar om effectiviteit.  Het gaat om mensen, je moet je doel bereiken. Daarvoor moet je veerkracht inbouwen in je systeem en die hebben we vandaag enigszins verloren", aldus Thys. 

"De eerste verdedigingslijn bij zo een ramp is de civiele bescherming en de brandweer. Het personeel en het materieel daarvan is uitgedund. Wij zijn de derde verdedigingslijn, maar onze mogelijkheden zijn ook verminderd. Vroeger hadden wij volledige eenheden voor het herstellen van wegen, maar vandaag is dat heel beperkt geworden. Vroeger konden wij bruggen leggen, nu niet meer. Het gaat hier om een erosie van het defensie-apparaat en van andere diensten", besluit Thys. 

"We hebben een crisis nodig om tot het besef te komen dat we een probleem hebben", zegt Marc Thys.

Videospeler inladen...

Meest gelezen