De kerken van Lalibela zijn niet gebouwd, maar in de rotsen uitgehouwen.
usage worldwide

Volksfront van Tigray verovert oude koningsstad Lalibela in de naburige Ethiopische provincie Amhara

In Ethiopië zouden troepen uit Tigray de bekende stad Lalibela veroverd hebben. Die stad met de ondergrondse rotskerken is werelderfgoed van de Unesco, maar de verovering zou vooral aantonen dat het TPLF-front nu ver over de grens met de naburige en vijandige provincie Amhara is getrokken. Als het bericht bevestigd wordt, betekent dat dat de stabiliteit van Ethiopië verder uiteen dreigt te rafelen.

Het nieuws van de inname is gemeld door een aantal inwoners van Lalibela aan de persbureau's Reuters en AFP. Volgens hen waren er geen militairen in de buurt en is er ook niet gevochten.  De Ethiopische regering bleek niet bereikbaar voor commentaar. Het TPLF, het Volksfront voor de Bevrijding van Tigray, heeft officieel ook nog niet gereageerd.

Als het bericht klopt, is dat opnieuw een kaakslag voor de Ethiopische premier Abiy Ahmed. Lalibela is na Aksum in Tigray (waar volgens de Ethiopische kerk de Ark des Verbonds bewaard zou worden) een van de meest heilige plekken voor de Ethiopisch orthodoxe kerk. 

Militair toont dat vooral aan dat de Tigrese troepen van het TPLF nu toch al een eind over de grens met Amhara zijn getrokken. Die provincie ligt ten zuiden van Tigray en er heerst vijandigheid tussen beide volkeren in Ethiopië. Amhaarse milities steunden eind vorig jaar de inval van het Ethiopische leger in Tigray. Die provincie leek grotendeels veroverd tot het TPLF enkele maanden geleden met een verrassingsoffensief de indringers konden verdrijven uit grote delen van Tigray.

Sinds kort zijn troepen van Tigray ook actief in de oostelijke provincie Afar en nu dus ook in Amhara. Tigray en Amhara betwisten elkaar overigens een aantal rijke landbouwgebieden. 

Lalibela of het "nieuwe Jeruzalem"

Lalibela is genoemd naar de stichtende koning in de 12e eeuw. Die zou visioen van Jeruzalem gezien hebben en besloot daarom een kopie te bouwen in zijn rijk. Lalibela is vooral bekend van rotskerken die in de bodem zijn uitgehouwen en door de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, zijn uitgeroepen tot werelderfgoed. 

De stad Lalibela volgde Axum in Tigray op als tweede centrum van het Ethiopische rijk. Nadien verschoof het centrum van het rijk onder de "dynastie van Salomon" naar Gondar -ook in Amhara- en nadien nog verder zuidwaarts op in het hoogland, in Addis Abeba. Dat is nog altijd de hoofdstad van Ethiopië. (Lees verder onder de foto).

Een Ethiopisch-orthodoxe priester voor een schildering in een kerk in Lalibela.
usage worldwide

Conflict nu al ver buiten de grenzen van Tigray

De inname van Lalibela staat symbool voor veel zaken: onder andere de mislukking van de oorlog die de Ethiopische premier en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Abiy Ahmed in november vorig jaar begonnen is. Leek hij aanvankelijk met steun van Amhaarse milities en troepen uit buurland Eritrea de opstandige provincie Tigray te controleren, dan is dat nu volledig gekeerd.

Het TPLF of Volksbevrijdingsfront voor Tigray heeft niet alleen het grootste deel van de provincie heroverd, maar is recent ook de grenzen van de naburige provincies binnengetrokken, namelijk Afar in het oosten en Amhara in het zuiden. 

Dat zijn niet de enige kopzorgen voor de regering in Addis Abeba: ook zonder Tigray kampt Abiy Ahmed met steeds groeiende interne spanningen: etnische groepen zijn slaags geraakt een westelijke provincie aan de grens met Soedan, elders is er groeiend geweld tussen de Amhara en de Oromo -de twee grootste bevolkingsgroepen van Ethiopië- en meer recent tussen de Somalische minderheid en de bevolking van Afar in het oosten van het land. Ethiopië is met meer dan 110 miljoen inwoners ook een van de meest bevolkte landen in Afrika en had de voorbije decennia een snelle economische groei doorgemaakt.

Meest gelezen