Rob Engelaar

Antwerpse vaccinatiecentra aan jongeren: "Zonder ouder, voogd of toestemmingsbrief, geen vaccin"

Jongeren die zich laten vaccineren, moeten altijd een ouder, voogd of een toestemmingsbrief meenemen naar het vaccinatiecentrum. Dat is de oproep van enkele centra in onze provincie. Sinds enkele weken worden ook de 12 tot 15 jarigen gevaccineerd. "Zonder die toestemmingsbrief of aanwezigheid van een van de ouders, kan een jongere geen vaccin krijgen", zegt ook Cindy De Roeve van het vaccinatiecentrum Noorderkempen in Brasschaat.

Het vaccinatiecentrum Noorderkempen roept jongeren op om zeker een ouder, voogd of toestemmingsbrief mee te nemen. "Jongeren mogen alleen komen, maar dan wel met een toestemmingsbrief. Ze mogen ook iemand anders meenemen dan hun ouders of voogd, maar ook dan moeten ze die brief meenemen", zegt De Roeve. 

Toch vergeten jongeren regelmatig die toestemmingsbrief. "Het gaat over jongeren tussen 12 en 15 jaar. Vooral de oudere, zelfstandigere kinderen hebben vaak niemand bij en zijn ook hun brief vergeten mee te nemen", vertelt De Roeve. 

Wie zonder toestemming langskomt, kunnen we niet vaccineren

Cindy De Roeve, verantwoordelijke vaccinatiecentrum Noorderkempen

"Als er iemand zonder toestemming langskomt, kunnen we hen niet vaccineren", gaat De Roeve verder. "We vragen dan om het papier te gaan halen of iemand van de ouders te bellen om langs te komen. We proberen hen er ook van te overtuigen om terug te komen."

Bij andere vaccinatiecentra gebeurt het ook dat jongeren hun toestemmingsbrief vergeten of vergeten iemand mee te nemen, maar sommigen lossen het op door naar de ouders te bellen of te vragen om via de telefoon toestemming te geven.  

Meest gelezen