AFP or licensors

Overstromingen kosten verzekeraar Belfius voorlopig 100 miljoen euro

100 miljoen euro: zoveel schat bankenverzekeraar Belfius uit te moeten betalen aan de slachtoffers van de overstromingen van drie weken geleden. Zo'n 5.000 klanten hebben al een schadedossier ingediend, zo maakt Belfius bekend in de marge van de halfjaarresultaten. 

5.000 klanten van Belfius hebben al een schadedossier ingediend. Zo goed als alle dossiers (94 procent) draaien rond schade aan het huis, 6 procent rond schade aan de auto. Om dit even in perspectief te zetten: Belfius Insurance, met ook de merken DVV en Corona Direct, is de op vier na grootste verzekeraar van het land.

Voorlopig kost de watersnood Belfius 100 miljoen euro, maar netto zal dat bedrag een pak lager uitvallen. Dat komt omdat verzekeraars doorgaans zelf nog eens verzekerd zijn bij grote internationale herverzekeraars. Op die manier zijn ze ingedekt als de schade en ook de factuur te hoog oplopen. Netto berekent Belfius de kostprijs op 35 miljoen euro, al slaat dat bedrag op de periode van januari tot juli dit jaar.

Een verzekeraar past zijn prijzen niet aan op basis van één evenement, maar wel op basis van een tendens

Dirk Vanderschrick, CEO Belfius Insurance

Belfius gaat er niet meteen vanuit dat de prijs van een brandverzekeringspolis zal stijgen, maar dat kan veranderen als er bijvoorbeeld structureel meer overstromingen komen. "Een verzekeraar past zijn prijzen niet aan op basis van één evenement, maar wel op basis van een tendens die zich voordoet op de markt. En dat gaan we heel goed bestuderen", zegt Dirk Vanderschrick, CEO van Belfius Insurance. "Als  Belgische verzekeraar zetten we daar trouwens niet de trend. Dan kijken we vooral naar de herverzekeraars die dat vanuit een Europees en wereldniveau bekijken. Zij zullen inschatten wat de gevolgen kunnen zijn voor de prijzen van de individuele verzekeraars."

Belfius lijkt ook het idee genegen te zijn om de brandverzekering - die ook overstromingsschade aan het huis dekt - verplicht te maken. "Met de slachtoffers die vandaag geen brandverzekering hebben, heb ik veel medeleven", zegt Vanderschrick. Misschien moeten we samen met de overheden eens durven nadenken over het verplicht maken van de brandverzekering." Nu is alleen de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid verplicht.

Meest gelezen