Coronablog - Waalse OCMW's pleiten voor verplichte vaccinatie in ouderenzorg, vanaf vandaag "green pass" in Italië

De vereniging van Waalse OCMW's pleit opnieuw voor een verplichte vaccinatie van de personeelsleden in de ouderenzorg. Ze vragen om nog voor de herfst een verplichting in te voeren. Anders riskeren we volgens hen een vierde golf. Vanaf vandaag moet je in Italië een "green pass", een soort coronapaspoort, voorleggen als je binnen wilt in onder andere restaurants en musea. Volg hier ook vandaag weer alle updates over de coronacrisis.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Waalse OCMW's pleiten voor verplichte vaccinatie in ouderenzorg

De vereniging van Waalse OCMW's pleit opnieuw voor een verplichte vaccinatie van de personeelsleden in de ouderenzorg. In december lanceerden de OCMW's al eens een gelijkaardige oproep.

Een verplichte vaccinatie van zorgpersoneel leeft in heel België, maar in Wallonië is de nood nog net iets nijpender, vinden de OCMW's. Slechts 73,3 procent van het zorgpersoneel is er gevaccineerd, ver onder het Europese cijfer van 80 procent. In de woonzorgcentra ligt de vaccinatiegraad nog lager. Nu alle volwassenen de kans hebben gehad om zich te laten vaccineren, is de kans klein dat het percentage nog zal stijgen zonder een verplichting.

"Een zorgkundige is iemand die zorg draagt", stellen de OCMW's. "Zorg dragen en tegelijk iemand blootstellen aan een gevaar is een contradictie. De vrije keuze inzake vaccinatie is niet verenigbaar met een kwalitatieve zorg."

De OCMW's vragen om nog voor de herfst een verplichting in te voeren. Anders riskeren we volgens hen een vierde golf.

Vanaf vandaag "green pass" in Italië

Vanaf vandaag moet je in Italië een "green pass", een soort coronapaspoort, voorleggen als je binnen wil, in restaurants, cafés, pretparken, musea... Met zo'n paspoort bewijs je dat je volledig gevaccineerd bent, recent negatief getest hebt op het coronavirus of genezen bent. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een zware boete tot 1.000 euro. 

Met de maatregel hoopt de Italiaanse regering dat er geen nieuwe maatregelen moeten genomen worden in het toeristische seizoen. De regering hoopt dat inwoners zich ook sneller zullen laten vaccineren. "De dag na de aankondiging zag je een piek voor de afspraken om te vaccineren. In Rome waren er bijvoorbeeld een kwart meer registraties", zegt Heleen D'Haens, correspondente in Italië. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

United Airlines maakt vaccinatie verplicht voor personeel

United Airlines gaat als eerste grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij haar medewerkers verplichten zich te laten inenten tegen COVID-19. De plicht geldt voor alle werknemers die in de Verenigde Staten wonen. Andere grote Amerikaanse bedrijven zoals Facebook, Disney, Walmart en Google kwamen al eerder met een vaccinatieverplichting voor hun personeel in de VS.

De directie van United Airlines erkent in een interne mededeling dat sommige medewerkers het waarschijnlijk niet met de beslissing eens zullen zijn. "Maar het is onze verantwoordelijkheid om veiligheid op het werk te garanderen. En iedereen is veiliger wanneer iedereen is gevaccineerd."

Uiterlijk 25 oktober moet een medewerker een bewijs van volledige vaccinatie kunnen voorleggen, anders volgt ontslag. Voor werknemers die vanuit religieus of medisch oogpunt bezwaar hebben, kan een uitzondering gelden nadat zij dat hebben doorgegeven aan het bedrijf. 80 tot 90 procent van de piloten en cabinepersoneel zou al zijn gevaccineerd. Iedereen die zich voor 20 september heeft laten vaccineren, krijgt een dag extra uitbetaald. Van nieuwe werknemers werd sinds juni al geëist dat ze gevaccineerd zijn.

Gemiddeld aantal positieve coronagevallen in Nederland op laagste niveau in maand tijd

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn in Nederland 2.951 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn minder nieuwe coronabesmettingen dan de vorige vrijdagen. Daardoor daalt het gemiddelde aantal positieve tests verder. Met gemiddeld 2.675 positieve gevallen per dag staat het weekgemiddelde op het laagste niveau in bijna een maand tijd.

Afgelopen etmaal werden wel acht nieuwe sterfgevallen opgetekend. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM te horen dat 37 coronapatiënten zijn overleden, gemiddeld ongeveer vijf per dag. Dat is het hoogste peil sinds 11 juni.

Helft van Brusselaars tussen 18 en 44 kreeg al een coronaprik

De vaccinatie van jongeren in Brussel vordert langzaam maar zeker: 50 procent van de 18-44-jarigen heeft een eerste vaccindosis ontvangen, 41 procent is volledig gevaccineerd. Dat blijkt uit cijfers van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

De algemene vaccinatiegraad in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedraagt momenteel 62 procent bij de eerste dosis en 56 procent bij de tweede dosis. 

De grote uitdaging van Brussel is de vaccinatie van de jongste leeftijdsgroepen, die de hoogste graad van besmetting van het virus hebben. Momenteel hebben alle Brusselaars ouder dan twaalf jaar de mogelijkheid om zich te laten vaccineren, zelfs zonder afspraak.

EMA identificeert twee nieuwe bijwerkingen bij het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft twee nieuwe bijwerkingen vastgesteld die kunnen optreden na het toedienen van het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson. Het gaat om duizeligheid en oorsuizingen. Voortaan moeten ook die klachten op de bijsluiter worden vermeld. De voordelen van het vaccin blijven groter dan de nadelen, benadrukt de organisatie.

Er zijn bijna 1.200 meldingen dat mensen duizelig werden na vaccinatie en iets meer dan honderd meldingen dat gevaccineerden last kregen van een piep of een suis in hun oren.

Daarnaast vraagt het EMA ook voor een herziening van immune trombocytopenie als bijwerking na een inenting met Johnson & Johnson. Bij immune trombocytopenie raakt het afweersysteem in de war en valt het bloedplaatjes aan die nodig zijn om bloed te laten stollen. Dat staat momenteel al in de bijsluiter als een belangrijk potentieel risico en dat moet voortaan een "belangrijk geïdentificeerd risico" genoemd worden.

Het EMA doet verder ook onderzoek naar een potentieel verband tussen het vaccin van AstraZeneca en het Guillain-Barré-syndroom (GBS), een neurologische aandoening waarbij zenuwcellen beschadigd raken. Dat wordt al vermeld als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter van het vaccin van Johnson & Johnson.

Bijna 100.000 minder vrijetijds- en cultuurevenementen in 2020

Er werden vorig jaar 130.342 vrijetijds- en cultuurevenementen georganiseerd in het Vlaams Gewest. Dat zijn er door corona bijna 100.000 minder dan in 2019, zo blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.

Het gaat om evenementen ingevoerd in de UiTdatabank van publiq, waarop Vlaamse en Brusselse organisatoren hun vrijetijdsactiviteiten kunnen promoten. Tussen 2015 en 2019 nam het aantal evenementen jaarlijks toe. Zo waren dat er in 2017 meer dan 180.000, het jaar erna was goed voor meer dan 190.000 vrijetijdsactiviteiten en in 2019 werden er zelfs 226.220 opgetekend. In 2020 volgde dan een daling naar 130.242, door de opgelegde wettelijke beperkingen op de sociale contacten in het kader van de bestrijding van de COVID-19-crisis vanaf maart. 

Het aantal evenementen in het Brussels Gewest kende in de afgelopen jaren een variabeler verloop, maar ook daar was er een sterke daling in 2020. Zo was 2019 nog goed voor 28.842 activiteiten, terwijl dat vorig jaar zakte naar 16.573. 

Antwerpse vaccinatiecentra roepen jongeren op om toestemmingsbrief mee te nemen

Jongeren die zich laten vaccineren, moeten altijd een ouder, voogd of een toestemmingsbrief meenemen naar het vaccinatiecentrum. Dat is de oproep van enkele vaccinatiecentra in de provincie Antwerpen. Sinds enkele weken worden ook de 12 tot 15 jarigen gevaccineerd. "Zonder die toestemmingsbrief of aanwezigheid van een van de ouders, kan een jongere geen vaccin krijgen", zegt ook Cindy De Roeve van het vaccinatiecentrum Noorderkempen in Brasschaat.

Lees meer in dit artikel:

Grote Coronastudie: grote meerderheid wil verplichte vaccinatie zorgpersoneel

85 procent van de deelnemers aan de Grote Coronastudie van de UAntwerpen is voorstander van een verplichte vaccinatie van het Belgische zorgpersoneel. Dat blijkt uit de resultaten van de bevraging van dinsdag. Bij jongeren, mensen die het financieel moeilijk hebben en niet-gevaccineerden is er meer weerstand tegen de maatregel.

Nu landen als Frankrijk en Griekenland hebben aangegeven dat ze alle zorgmedewerkers verplicht willen vaccineren tegen het coronavirus, polsten de onderzoekers achter de Grote Coronastudie hoe de Belgen over het thema denken. "Bij ons gaf de Koninklijke Academie voor Geneeskunde onlangs hetzelfde advies", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme van de UAntwerpen. "Het vraagstuk komt naar alle waarschijnlijkheid binnenkort ook op het bord van onze beleidsmakers terecht."

De resultaten van de enquête, die dinsdag door meer dan 14.000 mensen werd ingevuld, zijn duidelijk: 85,1 procent zegt zeker of waarschijnlijk voorstander te zijn. 8,4 procent geeft aan tegen te zijn.

In sommige groepen is er meer weerstand. Zo wil 13,6 procent van de mensen tussen 18 en 35 de prik niet opleggen. Bij mensen die het financieel 'eerder moeilijk' hebben is 14,6 procent tegen, bij wie het 'moeilijk' heeft is 23,1 procent tegen. 70 procent van de niet-gevaccineerde deelnemers is tegen een verplichting.

1.242 deelnemers werken zelf in de zorg. Hun mening ligt in lijn met die van de algemene bevolking: 83 procent van de zorgmedewerkers is voor een opgelegde spuit bij ongevaccineerde collega's.

Meest gelezen