De VN-Veiligheidsraad is ongerust over ontwikkelingen in Afghanistan, maar biedt weinig oplossingen

In New York hebben de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich bezorgd getoond over het toenemende geweld in Afghanistan en de opmars van de talibanrebellen. De VS, Rusland en China delen die bezorgdheid, maar echt veel slagkracht heeft de VN niet op het terrein in Afghanistan.

De speciale gezant van de VN voor Afghanistan Deborah Lyons schetste vooraf een erg somber beeld van de ontwikkelingen. Ze vergeleek de situatie in Afghanistan nu met oorlogen in Syrië en eerder met die in Bosnië. Bij de offensieven van de fundamentalistische talibanrebellen zijn de voorbije maand meer dan duizend burgerslachtoffers gevallen.

Dit is nu een andere oorlog die doet denken aan die in Syrië of in een iets verder verleden die in Sarajevo

Deborah Lyons, speciaal VN-gezant voor Afghanistan

Lyons was kritisch voor de taliban: "een partij die een onderhandeld akkoord echt toegedaan is, riskeert niet zo veel mensenlevens", luidde het. Ze klaagt de onverschilligheid aan van de taliban voor het lot van de burgers nu die beweging grote steden aanvalt. De onderhandelingen tussen de taliban en de Afghaanse regering in Qatar maken intussen weinig vooruitgang. (Lees verder onder de foto).

Enkele gewonden in een ziekenhuis in Kandahar.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Bezorgdheid", maar daar blijft het bij

Voor de verandering stonden de grote mogendheden nu eens niet tegenover elkaar in de VN. Zowel de VS als Rusland en China zijn ongerust over de ontwikkelingen in Afghanistan: de opmars van de taliban en het afglijden naar een totale burgeroorlog. Daar heeft geen van de partijen voordeel bij, maar anderzijds lijkt niemand van plan om zich opnieuw met Afghanistan en de oorlog daar te gaan bemoeien.

De Amerikaanse topdiplomaat Jeffrey DeLaurentis wil dat de taliban hun offensief stopzetten en echte gesprekken aangaan met de regering. "De taliban moeten weten dat wij geen militaire machtsovername door hen of de stichting van een nieuw emiraat zullen dulden", aldus DeLaurentis. Anderzijds zullen de VS eind deze maand hun troepen uit Afghanistan hebben teruggetrokken en dat is ook de reden waarom de taliban nu in het offensief gaan.

Ook de Russische delegatie vreest een totale burgeroorlog in Afghanistan. Dat is voor Moskou vervelend, want Rusland heeft beloofd om de Centraal-Aziatische republieken zoals Oezbekistan en Tadzjikistan bij te staan als die zouden worden aangevallen door de taliban. Russische troepen zullen overigens deelnemen aan militaire oefeningen in die republieken. 

Ik denk niet dat China gelooft in de beloften van de taliban

De Afghaanse VN-ambassadeur Javad Ahmad Qaem

China -dat een korte grens deelt met Afghanistan- verwijt de Amerikanen dan weer dat die Afghanistan in chaos achterlaten en wil meer engagement van Washington. Peking heeft onlangs van de taliban de verzekering gekregen dat die geen aanvallen op China zullen toestaan vanuit Afghanistan, maar de Afghaanse VN-ambassadeur Javid Ahmad Qaem waarschuwde China om daar niet te veel op te rekenen. 

Vorige maand heeft een VN-rapport aangetoond dat ETIM -een met Al Qaeda verwante moslimgroep die strijdt voor de onafhankelijkheid van de westelijke Chinese regio Xinjiang (of Oost-Turkestan)- strijders verzamelt aan de Chinese grens. 

Woordvoerder van Afghaanse regering is vermoord

In Afghanistan zelf is de belangrijkste woordvoerder van de regering, Dawa Khan Menapal, vermoord. De taliban hebben de moord opgeëist. Menapal zou doodgeschoten zijn tijdens het vrijdaggebed in Kaboel. (Lees verder onder de foto).

Deze militieleden van krijgsheer Ismail Khan hebben de taliban verdreven uit de stad Herat.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Nog in Afghanistan zouden de taliban Zaranj hebben ingenomen, de hoofdstad van de provincie Nimrud in het zuidwesten. Dat is een kleine stad, maar symbolisch is het wel de eerste provinciestad die de taliban kunnen innemen. Eerdere aanvallen op grotere steden zoals Herat en Kandahar zijn afgeslagen door het Afghaanse leger en door milities. Wel zou er nog zwaar gevochten worden in Lashkar Ghar, de hoofdstad van de provincie Helmand. De VS proberen met luchtbombardementen de taliban in die stad uit te schakelen.

Meest gelezen