Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Duizenden Grieken vluchten voor bosbranden ten noorden van Athene, eerste dode gemeld

Gisteravond en vannacht zijn opnieuw duizenden mensen gevlucht uit voorsteden ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene. Daar is vandaag ook de eerste dode bij de branden in Griekenland gevallen.  Opnieuw zijn er wijken in de vlammen opgegaan. Ook op het eiland Evia moesten mensen met bootjes worden weggehaald en op de Peloponnesos proberen brandweerlui nog altijd om het vuur weg te houden van de oude archeologische site van Olympia.

Vannacht ging het alarm af toen een aantal noordelijke voorsteden van Athene bedreigd werden door oprukkend vuur. Opnieuw moesten duizenden mensen in allerijl en in het donker hun woning verlaten. De belangrijkste weg van Athene naar het noorden van Griekenland is gesloten.

Vanmiddag is ook de eerste dode gevallen in Griekenland. Het zou gaan om een man die ten noorden van Athene terecht is gekomen onder een omvallende elektriciteitspaal. Er zijn ook een tiental gewonden opgenomen in ziekenhuizen, maar door de snelle evacuatie is wellicht meer leed vermeden.

We hebben de plicht ons land te behoeden voor de realiteit van de klimaatverandering

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis tijdens een toespraak gisteravond

De situatie in het noorden van Athene lijkt volledig uit de hand te lopen, aldus de Griekse krant Ekathimerini vanochtend. Het vuur aan de voet van de berg Parnitha lijkt zich steeds meer uit te breiden met steeds nieuwe brandhaarden, vooral in zuidoostelijke richting. Op die manier wordt dus ook Marathon aan de Egeïsche Zee bedreigd. Ook daar kregen inwoners vanochtend het bevel om te vertrekken in de richting van de kust.

Ook op het grote eiland Evia ten oosten van Athene blijven bosbranden hevig woeden. De Griekse kustwacht heeft daar opnieuw meer dan 600 mensen moeten redden die op het strand omsingeld waren door vuurhaarden en geen kant meer uit konden. De kustwacht kreeg daarbij de hulp van eigenaars van kleine bootjes die ook mensen kwamen oppikken. 

Griekenland staat niet alleen. Frankrijk, Zweden en Cyprus sturen materiaal zoals  blusvliegtuigen en brandweerlui. Ook Roemenië, Zwitserland en Israël sturen teams en materiaal om de branden aan te pakken. Rusland heeft een erg groot blusvliegtuig ingezet. Ook elders in en rond de Middellandse Zee woeden er zware bosbranden. In Turkije zijn zeker tien doden gevallen en er zijn ook grote branden in Albanië, Noord-Macedonië en Algerije.

BEKIJK: Premier Mitsotakis waarschuwt zijn landgenoten dat het ergste nog moet komen.

Videospeler inladen...

Tijdens een televisietoespraak gisteravond probeerde de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zijn landgenoten moed in te spreken. Hij waarschuwde de Grieken "dat het nog erger zal worden" en had het "over de realiteit van de klimaatverandering". 

 "Het belangrijkste is nu het behoud van mensenlevens. Huizen kunnen heropgebouwd worden, bomen groeien opnieuw, maar verlies van mensen kan niet gecompenseerd worden", klonk het. De premier beloofde de getroffen gezinnen steun en hulp bij de wederopbouw. (Lees verder onder de kaart).

Ook de Peloponnesos brandt, Olympia ontsnapt

Terwijl de meeste aandacht gaat naar Athene en Evia zijn er ook hevige bosbranden elders in Griekenland, vooral dan op het schiereiland Peloponnesos ten westen van Athene. Daar is nu ook de belangrijke weg van Athene via Korinthe naar Kalamata in het zuiden van het schiereiland deels gesloten. (Lees verder onder de foto).

Deze brandweerlui probeerden vannacht het vuur weg te houden van een tankstation.

De voorbije dagen leek de omgeving van de archeologische site van Olympia -geboorteplaats van de Olympische Spelen- bedreigd. De situatie daar lijkt voorlopig onder controle, maar bosbranden kunnen erg snel weer opflakkeren en in de omgeving zijn wel een tiental dorpen door het vuur verwoest. Het blijft overigens erg heet met temperaturen boven de 40 graden en de wind blijft krachtig waaien. 

Er worden nu ook steeds meer brandhaarden gemeld in het zuiden en het centrum van de Peloponnesos onder meer in het zuidelijke schiereiland Mani en in Messenië ten westen. In totaal zijn er nu zeker 56 grote vuurhaarden over heel Griekenland. Het land beleeft de hevigste hittegolf in meer dan 30 jaar en de wakkert alsmaar verder aan.

Dit huis in Afidnes ten noorden van Athene gaat in de vlammen op.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen