AFP or licensors

IOC zet twee Wit-Russische trainers uit het atletendorp in Tokio na zaak rond gevluchte atlete Timanovskaja  

Het Internationaal Olympisch Comité IOC heeft de accreditaties van twee Wit-Russische trainers voor de Spelen van Tokio ingetrokken vanwege hun aandeel in de zaak rond de Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja. De atlete werd uit het olympische team gezet, maar weigerde terug te keren naar haar land. 

Twee Wit-Russische atletiekfunctionarissen zijn uit het atletendorp in Tokio gezet, dat meldt het Internationaal Olympisch Comité. Het gaat om Artoer Sjoemak, plaatsvervangend directeur van het Wit-Russisch olympisch trainingscentrum, en Joeri Majsevitsj, de bondscoach van het atletiekteam.

De twee zouden betrokken zijn bij de poging om de Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja naar huis te sturen. Ze had kritiek geuit op de trainers en was daarna uit het team gezet. Volgens de trainers ging het om een mentaal probleem. Timanovskaja weigerde het vliegtuig op te stappen richting Wit-Rusland, uit vrees voor haar veiligheid. 

De accreditaties van de trainers zijn ingetrokken en ze zijn inmiddels al vertrokken, zegt het IOC. Het is een voorzorgsmaatregel "in het belang van het welzijn van de andere Wit-Russische atleten". 

Het is een voorzorgsmaatregel in het belang van het welzijn van de andere Wit-Russische atleten

IOC

Een disciplinaire commissie van het IOC zal de precieze omstandigheden van het incident en de rol van de trainers onderzoeken. Door de coronamaatregelen mogen de trainers ook niet langer in Japan verblijven. Timanovskaja is nu in Polen, waar ze een humanitair visum heeft gekregen. In een interview vertelde ze dat haar grootmoeder haar waarschuwde om niet terug te keren naar Wit-Rusland. Daarop klampte ze op de luchthaven het veiligheidspersoneel aan zodat ze niet op het vliegtuig richting Wit-Rusland moest stappen. 

Intussen willen nog andere Wit-Russische atleten niet naar hun vaderland terugkeren. Jana Maksimova schreef op Instagram dat zij en haar man, sporter Andrej Kravtsjenko, in Duitsland willen leven. Konstantin Jakovlev, trainer van de handbalploeg Witjas in Minsk, is naar Oekraïne gevlucht.

Meest gelezen