dEUS zou deze zomer een exclusieve show spelen op Pukkelpop

Geen headliner op Pukkelpop, maar toch nog op het podium voor 5.000 mensen: Balthazar en dEUS spelen op Leuven Air

Balthazar en dEUS zullen op 20 en 21 augustus dan toch een festivalshow spelen, niet in Kiewit wel op zomerevenement Leuven Air. De stad Leuven en concertzaal Het Depot houden de festivalsite van Leuven Air hiervoor een weekend langer open. De capaciteit wordt voor beide concertavonden opgevoerd van 2.000 naar 5.000 mensen, omdat er aan bezoekers een Covid Safe Ticket wordt gevraagd.

De annulatie van Pukkelpop was voor artiesten uiteraard een serieuze streep door de rekening. Balthazar is volop bezig aan een Europese tournee, en had aan het begin van de zomer Werchter Parklife geopend. Maar voor dEUS zou het optreden op Pukkelpop het enige van de zomer worden in ons land, al maakte de groep later bekend dat ze begin september ook nog op Crammerock staan. Hoe dan ook was de annulatie van die Pukkelpopshow een financiële tegenvaller, bovenop het coronajaar waarin er sowieso al weinig concerten waren.

Balthazar, als opener van Werchter Parklife op 1 juli
© Nathan Dobbelaere

Zowel Balthazar als dEUS zal tijdens het bewuste Pukkelpopweekend toch optreden. Met respectievelijk Eefje de Visser en The Haunted Youth nemen ze allebei een voorprogramma mee.

Concertzaal Het Depot en de stad Leuven hebben beslist om de festivalsite Leuven Air hiervoor een weekend langer open te houden. Tot 14 augustus worden op het terrein net buiten Leuven concerten georganiseerd voor een zittend publiek van 2.000 bezoekers, opgedeeld in bubbels van 4, aan staantafels. 

Maar: voor die concerten op 20 en 21 augustus maakt de organisatie gebruik van het Covid Safe Ticket. Daarmee kan je als concertganger aantonen dat je al twee weken volledig gevaccineerd bent, over een negatieve PCR-test beschikt van maximaal 48 uur oud, of een negatieve sneltest van 24 uur oud of dat je maximum 6 maanden hersteld bent van COVID-19. 

De organisatie benadrukt ook dat elke concertganger naast dat Covid Safe Ticket en zijn concertticket ook zijn identiteitskaart zal moeten voorleggen. Door te werken met het Covid Safe Ticket hoeven concertgangers geen mondmaskers te dragen of afstandsregels te respecteren, en is er een groter publiek toegelaten. Dat wordt voor deze concerten 5.000 mensen per dag.

Na een jaar strijden voor de muzieksector is dit een belangrijk keerpunt.

Mike Naert (Het Depot)

"Na een jaar strijden voor de muzieksector, is dit voor Het Depot en mezelf een belangrijk keerpunt. Dat we dit kunnen doen met twee bands die headliners waren op Pukkelpop, is extra fijn", zegt Mike Naert, algemeen directeur Het Depot. 

"Ik wil Stad Leuven en burgemeester Ridouani bedanken om mee te gaan in dit verhaal. Ook zij willen op een veilige manier weer zaken mogelijk maken voor de mensen." Leuven organiseert dit najaar het WK Wielrennen, en deze grotere concerten op Leuven Air zijn hiervoor "een goede voorbereiding", aldus Leuvens schepen van cultuur en evenementen Denise Vandevoort.

Ook Pukkelpopkwartier, voor 1.500 mensen

Ook de organisatie van Pukkelpop zit niet stil tijdens "hun" festivalweekend". Van 19 tot en met 22 worden er toch concerten georganiseerd: niet op de festivalwei in Kiewit, wel in de Muziekodroom in Hasselt. 

Op die locatie zijn er de hele zomer concerten voor 1.500 mensen, in samenwerking met Pukkelpop, onder de noemer "Zomerkwartier". Tijdens het Pukkelpopweekend zullen er in de Muziekodroom - die wordt omgedoopt tot Pukkelpopkwartier - artiesten staan die normaal op Pukkelpop stonden, zoals Zwangere Guy en Bazart.  

Volgens de organisatie is het vooral de bedoeling om speelkansen te bieden aan de artiesten die zich geëngageerd hadden voor de geannuleerde editie van Pukkelpop. Lees: alsnog inkomsten te bieden voor de artiesten en hun crew, na een coronajaar met amper liveshows. De vier concertavonden raakten in geen tijd uitverkocht.

Opvallend: Balthazar en dEUS staan dus niet in het Pukkelpopkwartier, voor 1.500 mensen, maar wel op Leuven Air, voor een publiek van 5.000 mensen. Of beide groepen ook gepolst zijn om toch in Hasselt te spelen, is niet duidelijk. Zowel Balthazar als dEUS staat begin september nog op de affiche van Crammerock in Stekene.

Meest gelezen