Een raket is neergekomen nabij de noordelijke Israëlische stad Kiryat Shmona.
Copyright 2021The Associated Press All rights reserved

Opnieuw spanning aan de grens tussen Israël en Libanon na beschietingen over en weer

Het Israëlische leger heeft vandaag opnieuw doelwitten in het zuiden van Libanon beschoten. Eerder op de dag had de sjiitische militie Hezbollah gemeld dat ze tien raketten op Israël had afgevuurd. Dat was dan weer een reactie op een Israëlisch bombardement gisteren. De VN-vredesmacht Unifil vreest voor een nieuwe escalatie tussen Israël en Hezbollah.

De Israëlische artillerie heeft dus doelwitten over de grens met Libanon beschoten. Eerder zouden tien raketten van de pro-Iraanse militie Hezbollah zijn terechtgekomen in Noord-Israël en de door Israël bezette (Syrische) Golanhoogvlakte. De meesten werden onderschept door het Israëlische anti-raketsysteem, andere kwamen terecht in het open veld.

Dit is zeer ernstig en wij roepen alle partijen op om het staakt-het-vuren te respecteren

Oproep van de VN-vredesmacht Unifil in Zuid-Libanon

Volgens Hezbollah was dat een vergelding voor de Israëlische luchtaanvallen op doelwitten in Zuid-Libanon gisteren. Die zouden dan weer een reactie geweest zijn op een kleine aanval met twee raketten die in Noord-Israël waren terechtgekomen.

De Unifil, de vredesmacht van de Verenigde Naties in Libanon, bevestigt de berichten over beschietingen en waarschuwt voor een nieuwe escalatie. Het was sinds 2014 geleden dat Israël en Hezbollah nog met elkaar in de clinch gingen in Libanon. Op dat ene conflict na is het daar vrij rustig gebleven na een verwoestende oorlog tussen Israël en Hezbollah in 2006. 

Blijkbaar is niet iedereen in Libanon tevreden met de escalatie. Op sociale media zijn beelden te zien van burgers die een voertuig met raketten van Hezbollah tegenhouden. De beelden zouden genomen zijn in een gebied waar vooral leden van de druzische minderheid wonen. De vier strijders van Hezbollah zouden nadien overgedragen zijn aan het Libanese leger. Wellicht vrezen de druzen voor Israëlische aanvallen als Hezbollah raketten blijft afvuren. (Lees verder onder de tweet).

Kans op nieuwe oorlog in Zuid-Libanon?

Dat er plots weer geschoten wordt aan de Israëlisch-Libanese grens na zo veel jaren van rust kan veel te betekenen hebben. Israël heeft de voorbije jaren wel stellingen van Hezbollah in Syrië gebombardeerd evenals de radicale Palestijnse groep Hamas in de Gazastrook, maar in Libanon leken Israël en Hezbollah elkaar eerder uit de weg te gaan.  (Lees verder onder de foto).

Israëlische artillerie tijdens de beschietingen van de Gazastrook in mei.

Mogelijk ligt de aanleiding in Oost-Jeruzalem, waar Israël mogelijk enkele honderden Palestijnen uit hun huis gaat zetten in de wijk Sheikh Jarrah. Enkele maanden geleden leidde die kwestie al tot rellen op de Westelijke Jordaanoever en tot bombardementen over en weer tussen Israël en Hamas in de Gazastrook.

Dat zit er nu opnieuw aan te komen als de uitzettingen een feit zouden worden, maar Hamas is door de recente oorlog wellicht verzwakt en door zijn arsenaal raketten heen. De frontlijn verleggen naar het grensgebied tussen Israël en Libanon lijkt dan een optie voor andere Palestijnse groepen en voor Hezbollah. Voor Libanon zelf -dat in een diepe economische en politieke crisis zit- zou dat een ramp zijn.

Meest gelezen