Foto: Phil Nijhuis

Opnieuw druk vakantieweekend op de Europese autowegen: een overzicht van wat je kan verwachten

Dit weekend worden opnieuw lange files verwacht op de Europese wegen, zo waarschuwen mobiliteitsorganisaties Touring en VAB. In de Franse Rhônevallei wordt het zelfs een tweede zwart weekend op rij. Zondag is volgens Touring dan weer de beste vertrekdag. Een overzicht van land per land, vind je hieronder.

Dit weekend vertrekken er weer een groot aantal vakantiegangers naar het buitenland en keren ook heel wat reizigers terug  uit vakantie. Dat betekent grote verkeersdrukte op de assen naar de populaire vakantiebestemmingen. Vooral zaterdag moeten vertrekkers rekening houden met files. Zondag blijft het erg druk in Europa met vooral kleinere files en code oranje.

VAB merkt op dat in tegenstelling tot vorig jaar, veel Belgen met de auto op vakantie blijven vertrekken. In augustus vorig jaar was er een duidelijke daling van het aantal vertrekkende vakantiegangers. Dat had toen ook te maken met de scherper wordende maatregelen. Dit jaar blijft het aantal vertrekkers hoog. VAB ziet daarvoor twee grote redenen: het slechte weer in eigen land en het feit dat volledig gevaccineerden na terugkeer uit een rode zone niet in quarantaine moeten. "Rode zones lijken Belgen niet af te schrikken", klinkt het. 

VAB verwacht elders in Europa vooral terugkeerfiles.  Hieronder hebben we de voorspelde verkeersdrukte voor jou in kaart gebracht:

Frankrijk

Voor de Franse Rhônevallei verwacht Touring opnieuw een zwarte dag met monsterfiles richting zuiden, met name op de A7 Lyon-Orange-Marseille en de A9 Orange-Narbonne. Elders in Frankrijk geldt code rood met moeilijk verkeer en lange files. 

Duitsland

In Duitsland eindigt de vakantie in verschillende deelstaten. Daarom wordt er vooral druk verkeer verwacht op de wegen richting het noorden. De belangrijkste knelpunten in Duitsland, zowel richting zuiden als richting noorden, zijn de A8 tussen Karlsruhe en Salzburg, de A3/A9 van Frankfurt naar München, de A99 rond München en de grensovergangen met Oostenrijk. Ook op de A7 tussen Hamburg en Flensburg (Denemarken) verwacht VAB vertragingen.

Zwitserland, Oostenrijk en Italië

In Zwitserland blijft de Gotthardtunnel een knelpunt, afgelopen weekend waren de files daar langer dan vorig jaar. 

In Oostenrijk verwacht VAB minder verkeer dan vorige week, maar is er dit weekend wel opnieuw kans op meer dan twee uur wachttijd aan de grens met Slovenië voor de Karawankentunnel op de A11. Hier zijn nog steeds grenscontroles. 

Aangezien er vaker voor Italië gekozen wordt deze zomer, zullen automobilisten uiteraard ook rekening moeten houden met files op de klassieke knelpunten, zoals de Tauerntunnel en de B179 Fernpassroute in Oostenrijk. De Italianen kiezen ook traditioneel voor augustus om op zomervakantie te gaan, dus komend weekend kan het opnieuw drukker zijn.

Meest gelezen