Recordaantal vacatures in juni bij VDAB, vooral in de horeca, de eventsector, ICT en de bouw

De VDAB heeft in juni bijna 34.000 vacatures binnengekregen van bedrijven die op zoek zijn naar mensen. Nooit eerder lag dat cijfer zo hoog in de maand juni. De krapte op de arbeidsmarkt zou wel eens het economisch herstel in gevaar kunnen brengen, schrijft de Tijd. 

33.760 vacatures liepen in de maand juni binnen bij de VDAB. Dat is 15 procent meer dan in juni 2019, de periode voor corona en ook het hoogste maandelijkse aantal vacatures in de voorbije vijf jaar. 

Inhaalbeweging

Volgens Francis Holderbeke van de VDAB zijn er twee mogelijke verklaringen. Vooreerst is er een inhaalbeweging aan de gang. Veel sectoren die door corona lang hebben stilgelegen starten nu terug op en hebben nu dus weer medewerkers nodig, legt Holderbeke uit. 

De economie groeit veel sterker dan verwacht

Francis Holderbeke, VDAB

Daarnaast is er de economie die veel sterker groeit dan verwacht, zegt hij: “Zo werd afgelopen kwartaal een groei van 1,5 procent opgetekend ten opzichte van het eerste kwartaal, wat toch veel is. De economie in ons land trekt aan onder meer omdat minder mensen naar het buitenland reizen, en dus hier hun geld spenderen aan vakantie of aan renovatie bijvoorbeeld.”

In de horeca- en de eventsector zijn veel personeelsleden vertrokken naar andere jobs

En een economie die fors aantrekt jaagt natuurlijk ook het aantal vacatures de hoogte in.  Zo zijn in de horeca en de eventsector die wegens de corona-omstandigheden lang tijdelijke werkloosheid hebben ingevoerd, personeelsleden vertrokken naar andere jobs. Nu die sectoren weer opstarten moeten ze op zoek naar nieuwe werkkrachten. 

Knelpuntvacatures

Maar ook in andere sectoren, die traditioneel kampen met knelpuntvacatures, is de vraag naar mensen groot. "Zo draait de bouwsector weer goed, en ook de ICT-sector is terug op niveau en allemaal zijn zij op zoek naar extra personeel", zegt Francis Holderbeke. "En daarbij kijken ze ook naar het buitenland." 

Arbeidskrapte rem op economisch herstel?

Maar zet die krapte op de arbeidsmarkt geen rem op het economisch herstel? Dat herstel zal zeker doorgaan, zegt Holderbeke, maar er kan wel een effect zijn.

"Zo zien we nu al dat horecazaken en winkels hun openingsuren verminderen en meer sluitingsdagen invoeren bij gebrek aan personeel. Dat is een trend die al langer bezig is, maar nu wel wordt versterkt. Dus het herstel zou krachtiger zijn, als er minder knelpuntvacatures zouden zijn", besluit hij.

Meest gelezen