Veel varkensbedrijven in Limburg bedreigen natuurgebieden

Limburg telt 13 zogenaamde rode varkensbedrijven en 1 mestverwerkend bedrijf die teveel stikstof uitstoten en zo natuurgebieden in de buurt bedreigen. Dat er in Limburg zoveel bedrijven rood kleuren, is omdat er zoveel kwetsbare natuur is.

"In Limburg is er veel kwetsbare natuur, en Europa heeft ons opgedragen om die te beschermen", zegt Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos. "Die natuur is heel stikstofgevoelig, zoals heide. Dat zijn gronden die arm moeten zijn, maar als je daar stikstof aan toevoegt, dan komen daar planten die we niet willen, zoals het pijpenstrootje."

Stoppen, aanpassen of verhuizen

De Vlaamse overheid probeert de betrokken varkensbedrijven te overtuigen om vrijwillig te stoppen of om te schakelen in ruil voor een vergoeding. In Diest is een varkensbedrijf daar op ingegaan en dat wordt momenteel afgebroken. Maar in Limburg is er voorlopig nog niet veel interesse, zegt Leen Van den Bergh van de Vlaamse Landmaatschappij. "Van de 13 rode bedrijven in Limburg zijn een aantal bedrijven in overleg met de landcommissie, maar veel daarvan nog niet. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om hun bedrijf stop te zetten, aan te passen naar akker- of groenteteelt of te verhuizen naar een andere streek." Als bedrijven daar niet op ingaan, dan kunnen ze nog tot het einde van hun vergunning blijven bestaan, maar dan is het onherroepelijk gedaan. 

Elk te veel aan stikstof dat we in tussentijd kunnen voorkomen, moeten we aangrijpen

Minister Demir

In heel Vlaanderen zijn 60 veeteelt- en mestbedrijven die een te grote impact hebben op de natuur, en 11 daarvan hebben al een akkoord. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) roept ook andere zogenaamde ‘rode bedrijven’ op om alvast vrijwillig in te tekenen voor het flankerend beleid van de Vlaamse Landmaatschappij. “Ik roep alle andere rode bedrijven op om vrijwillig in te tekenen op het aanbod en de vergoeding via de Vlaamse Landmaatschappij. Elk teveel aan stikstof dat we in tussentijd kunnen voorkomen, moeten we aangrijpen”, zegt minister Demir . 

Meest gelezen