Verminkte slachtoffers moordpartijen uit Tigray drijven via rivier Soedan binnen: minstens 43 lichamen geborgen

De voorbije dagen hebben Soedanese vissers minstens 43 lichamen uit de rivier Tekezé opgevist. Die stroomt daar vanuit de Ethiopische provincie Tigray Soedan binnen. Het gaat vrijwel zeker om slachtoffers van moordpartijen in Tigray waar een conflict woedt tussen het lokale verzetsfront en het Ethiopische leger. Eerder waren er al bewijzen van moordpartijen in Ethiopië.

OPGELET: In dit artikel hangt een foto die sommigen als schokkend kunnen ervaren.

Het Amerikaanse persbureau AP heeft beelden kunnen maken van lichamen die in de Tekezé-rivier die vanuit de Ethiopische provincie Tigray Soedan binnenstroomt en dan verderop in een zijrivier van de Nijl uitmondt.

Soedanese vissers en vluchtelingen voor het oorlogsgeweld in Tigray hebben de voorbije dagen zeker 43 lichamen uit de rivier gehaald. Bij veel van die lichamen zijn de armen achter de rug gebonden met elektrische kabels. Een aantal slachtoffers is doodgeschoten.

Bekijk hier de getuigenissen van twee Tigrese vluchtelingen in Soedan die de lijken aantroffen:

Videospeler inladen...

Bijna alle lichamen vertonen sporen van verminkingen met scherpe voorwerpen in het gezicht en in de nek. Een aantal mist armen of benen en in een geval was het geslachtsdeel weggesneden. 

Over de identiteit is niet veel bekend, maar volgens artsen die de lichamen onderzocht hebben, zou het gaan om mensen uit Tigray. De meesten hebben gezichtskenmerken van de Tigreëers en een slachtoffer droeg een tattoe met een naam in het Tigrinya, de taal van Tigray. Dat zou erop wijzen dat het gaat om Tigreërs die vermoord zijn door het Ethiopische leger of door Amhaarse milities die dat leger steunen.

Het Ethiopische leger is samen met Amhaarse milities en troepen uit Eritrea de provincie Tigray in november vorig jaar binnengevallen. De voorbije weken zijn die daar evenwel uit grote delen van de provincie verdreven door het lokale Volksfront voor de Bevrijding van Tigray (TPLF). Ook dat front wordt beschuldigd van moordpartijen. (Lees verder onder de foto).

Een van de lichamen die de voorbije dagen zijn gevonden in de rivier Tekezé.

Bewijs van wreedheden door Ethiopische leger?

De Ethiopische regering in Addis Abeba wijst alle verantwoordelijkheid af en zegt dat de Tigreëers de lichamen zelf in de rivier gegooid hebben voor propaganda-doeleinden. Wel heeft de Ethiopische premier en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Abiy Ahmed onlangs nog zijn Tigrese vijanden "onkruid" genoemd. 

De voorbije weken zijn het Ethiopische leger en diens bondgenoten -troepen uit buurland Eritrea- en milities uit de Ethiopische provincie Amhara- grotendeels verdreven uit Tigray dat ze eind vorig jaar bezet hadden. Het westen van Tigray -dat grenst aan Soedan waar de lichamen nu gevonden zijn- is echter nog in handen van de Ethiopiërs en hun Amhaarse milities. 

Het is overigens niet de eerste keer dat Ethiopische militairen betrokken zijn bij moordpartijen. In april kreeg de Amerikaanse tv-zender CNN een video in handen waarop te zien is hoe een groep Tigrese mannen doodgeschoten wordt door Ethiopische militairen in uniform. 

Overigens blokkeert Ethiopië nog altijd de toegang van de meeste humanitaire konvooien tot Tigray. Er zijn daar tienduizenden mensen binnen hun eigen provincie op de vlucht. Zeker 60.000 Tigreëers zijn naar buurland Soedan gevlucht.

De krijgskansen lijken nu gekeerd en het Tigrese volksfront TPLF is nu zelf de omliggende Ethiopische provincies Afar en Amhara binnengevallen. Gisteren hebben de Tigrese troepen de oude koningsstad Lalibela met de bekende rotskerken in het oosten van Amhara veroverd.

Meest gelezen