Joann Randles/Cover-Images.com

Wally de walrus duikt weer op in Ierland, na haltes in Engeland, Frankrijk en Spanje: einde van zijn Europese rondreis?

Al een paar maanden zwemt een walrus rond in de Europese wateren. Hij is al opgemerkt in Wales, in Frankrijk en zelfs in Spanje. Nu is hij weer in het land waar hij eerst opdook, in Ierland. Het dier doet er fotogenieke pogingen om uit te rusten op bootjes voor de kust. "Mogelijk een goed teken", denken specialisten. Ze hopen dat de eenzame Wally weer op weg is naar huis. Want normaal leven walrussen in groep in de polaire wateren van het noordelijk halfrond.  

In maart dook de - intussen beroemde - walrus voor het eerst op voor de Ierse kust. Hij werd gespot bij het eiland Valentia, in het zuidwesten. Sindsdien heeft het dier er een opvallende zomervakantie opzitten in warme Europese wateren. Wally - de walrus heeft intussen een voor de hand liggende naam gekregen - is ondermeer opgedoken in Cornwall in Engeland, in Wales, in Franse wateren en zelfs voor de Spaanse kust. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Heel uitzonderlijk" noemt dr Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee zulke reis. "Je moet weten, normaal leven die dieren rond de noordpool. Ze verzamelen in grote kolonies, op eilandjes of op drijfijs. Ze blijven normaal ook rond de poolcirkel hangen. Nu is deze walrus dus toch zo'n vierduizend kilometer van huis." 

groep walrussen in hun natuurlijke habitat voor de Noorse kust
2021 AP

hopelijk is hij op weg naar huis

Jan Seys, Vlaams Instituut voor de Zee

Waarom doet Wally dat? "Er doen allerlei wilde theorieën de ronde" zegt Jan Seys. "Zoals dat het dier in slaap zou zijn gevallen op een ijsschots, en zo is afgedreven. Maar meer waarschijnlijk is dat het gaat om een jong en avontuurlijk dier, dat wat uit koers geslagen is of oriëntatieproblemen had. Maar hij ziet er gezond uit, eet goed en slaapt goed. Hij is nu weer in Ierland, hopelijk is hij dus weer op weg naar huis." 

Hilarische taferelen

"Hij gaat vaak uitrusten op bootjes, wat tot hilarische taferelen leidt" zegt Jan Seys. Niet zozeer dat hij met zijn slagtanden rubberbootjes lekprikt, maar de bootjes bezwijken vaak ook onder zijn gewicht. Dit mag dan een jong exemplaar zijn, een volwassen walrus kan tot drie meter lang worden en twee ton wegen. Zo'n zwaargewicht heb je liever niet op je bootje rusten." 

BEKIJK - In deze reportage van "Karrewiet" zie je Wally de walrus in actie:

Videospeler inladen...

"Je zou misschien denken dat zo'n dier vis eet, maar hij voedt zich met schelpdieren, en die vindt hij dus ook hier, in zuidelijker regionen." 

Gaan we met de opwarming van de aarde nu vaker walrussen in onze contreien krijgen, wil "De wereld vandaag" op radio 1 weten. "Waarschijnlijk niet" denkt de deskundige. "Ze leven graag in groep en blijven liefst bij elkaar in de buurt. Mogelijk zullen ze proberen nog noordelijker te trekken, want met de opwarming van de aarde ziet hun toekomst er niet zo goed uit." 

Zeventigduizend jaar geleden leefden voor onze kust nog grote kolonies walrussen. Wie weet maakt Wally nog een ommetje tot voor onze kust, maar de tijd van walruskolonies komt bij ons niet meteen terug.  Het zal waarschijnlijk bij dit eenzame exemplaar blijven. Wally krijgt in elk geval veel media-aandacht.  Een walrus of toch een zomerse zeekomkommer? 

Walrus Wally in Wales
Joann Randles/Cover-Images.com

Meest gelezen