AFP or licensors

Bosbranden in Griekenland raken maar niet onder controle, Vlaming ter plaatse: "Koffer staat klaar"

In Griekenland woeden al meer dan een week hevige bosbranden. Duizenden mensen zijn er al geëvacueerd en de brandweer krijgt de branden maar niet onder controle. Twee mensen hebben intussen het leven gelaten. Vooral het noorden van de hoofdstad is erg getroffen. De Belg Nils Vanbellingen woont in een voorstad ten noorden van Athene en getuigde in "De ochtend": "Ik zie de vlammen vanop mijn balkon".

In Griekenland blijven de hevige branden terrein winnen. Vrijdag vielen er twee doden en alsmaar meer Grieken moeten geëvacueerd worden. Minstens 1.450 brandweermannen bestrijden de grote branden ten noorden van Athene, de brand op het eiland Evia en de branden op het Peloponnesische schiereiland.

In Limni, een dorp in het noorden van het Griekse eiland Evia, heeft de kustwacht honderden inwoners in veiligheid gebracht met een veerboot. Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

“De brand is ontstaan op zo’n 20 kilometer ten noorden van de stad Athene, maar intussen zijn de branden opgeschoven naar het noordoosten door de wind”, vertelt de Belg Nils Vanbellingen in “De ochtend” op Radio 1. “Maar ook daar bevinden zich veel dorpjes en die worden nu allemaal geëvacueerd.”

Vanbellingen woont in een dorpje op zo’n acht kilometer van de brand. “Ik zie de brand vanop mijn balkon. Afhankelijk hoe de wind waait, zien wij de vlammen. Op dit moment zien we enkel rook, want de wind blaast in onze richting en in de richting van Athene, dat achter ons ligt.”

Blusvliegtuigen en -helikopters vliegen heel de tijd af en aan en proberen de branden onder controle te krijgen. De branden hebben ook een invloed op de luchtkwaliteit. “De luchtkwaliteit is erg verslechterd. Gisteren hadden we geluk met de wind, die waaide toen in een andere richting”, gaat Vanbellingen verder. “De lucht bij ons is erg ongezond, alle ramen en deuren houden we dicht.” 

We staan op stand-by, wat wil zeggen dat we een koffer hebben klaarstaan als we moeten vertrekken

Nils Vanbellingen

Vanbellingen wordt voorlopig niet geëvacueerd. Maar omdat de wind van richting is veranderd, zou dat kunnen wijzigen. “We staan op stand-by, wat wil zeggen dat we een koffer hebben klaarstaan als we moeten vertrekken”, gaat Vanbellingen voort. “Als de brand te dicht komt of er zijn stroomonderbrekingen, vertrekken wij.”

AFP or licensors

Zowel lof als kritiek voor Griekse regering

De manier waarop de Griekse regering de bosbranden aanpakt, krijgt zowel lof als kritiek. “Wie de regering goedgezind is, zal zeggen dat ze het goed aanpakt met alle evacuaties die ze laat uitvoeren. De critici vinden dat er weinig gebeurt naast evacueren”, gaat Vanbellingen verder. “Naar waar moeten ze mensen blijven evacueren? Het is ook niet de eerste keer dat het hier in brand staat en toch krijgen ze de brand niet onder controle."

Het is ook niet de eerste keer dat het hier in brand staat en toch krijgen ze de brand niet onder controle

Nils Vanbellingen

Bovendien vindt Vanbellingen het ook erg dat deze groene zone naast Athene wordt getroffen. “Het is hier zowat de enige groene zone, het enige groene bos. De luchtkwaliteit is sowieso niet goed in Athene en als het bos verdwijnt, wordt dit dramatisch.” 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Mensenlevens kunnen we niet compenseren"

De afgelopen 24 uur zijn er volgens de brandweer tientallen nieuwe branden bijgekomen. De autosnelweg die Athene met het noorden van het land verbindt, werd uit voorzorg afgesloten en nabijgelegen migrantenkampen werden geëvacueerd.

De politie heeft gisteren twee mensen gearresteerd. Een 43-jarige man wordt beschuldigd van brandstichting. En in een park in Athene werd een vrouw opgepakt. Ze was in het bezit van twee aanstekers, benzine en brandbare materialen. 

Op het eiland Evia zijn tijdens de nacht 1.300 mensen per boot uit het kustdorp Limni geëvacueerd. Dat dorp werd omringd door het vuur. Een twintigtal anderen zijn zaterdagochtend vanop het strand van Rovies geëvacueerd. De lokale autoriteiten van Evia vragen meer luchtsteun om de branden op het eiland beter te bestrijden.

AFP or licensors

Wanneer deze nachtmerrie voorbij is, zullen we de schade zo snel mogelijk herstellen

Premier Kyriakos Mitsotakis

Donderdag werd bekendgemaakt dat het leger wordt ingezet in de strijd tegen de bosbranden. Premier Kyriakos Mitsotakis noemde het een ongekende milieucrisis. "Huizen kunnen opnieuw opgebouwd worden en bomen gaan weer groeien, maar het verlies aan mensenlevens kunnen we niet compenseren", zei de premier in een toespraak op televisie. Ook benadrukte hij dat de branden het gevolg zijn van een veranderend klimaat.

Intussen belooft de Griekse premier dat de getroffen gebieden snel opnieuw zullen bebost worden. "Wanneer deze nachtmerrie voorbij is, zullen we de schade zo snel mogelijk herstellen."

Het is in Griekenland net als in een aantal andere Zuid-Europese landen zeer heet. Als gevolg van de warmte en droogte kampen ook Turkije, Italië en Albanië met natuurbranden.

Fragment uit "De ochtend" op Radio 1 over de bosbranden in Griekenland

AFP or licensors

Meest gelezen