AFP or licensors

Opnieuw tienduizenden Fransen de straat op tegen coronapas

In Frankrijk hebben tienduizenden mensen, voor het vierde weekend op rij, gedemonstreerd tegen de coronapas en de strengere coronamaatregelen. Er waren betogingen in de hoofdstad Parijs, maar ook in tal van andere steden. De actievoerders vinden de strengere regels een inbreuk op hun vrijheid. 

In verschillende steden over heel Frankrijk zijn opnieuw tienduizenden mensen op straat gekomen tegen onder meer de coronapas. Volgens de nieuwszender BFMTV gingen tussen de 10.000 en 20.000 mensen de straat op in Nice, aan de Middellandse Zee. Volgens officiële bronnen waren er afgelopen weekend over het hele land meer dan 200.000 deelnemers aan de betogingen.

Maatregelen moeten vaccinatiegraad laten stijgen

Donderdag keurde de Franse Grondwettelijke Raad de omstreden wet goed die coronavaccinaties verplicht voor zorgmedewerkers en andere coronamaatregelen aanscherpt. De wet regelt ook het gebruik van de coronapas, met deze pas kunnen onder meer restaurantgasten aantonen dat ze zijn gevaccineerd of negatief zijn getest

AFP or licensors

Deze nieuwe maatregelen moeten helpen om de coronapandemie binnen de perken te houden en de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Vanaf maandag is het verplicht om je "pass sanitaire" te laten zien in horecazaken, sommige winkelcentra en voor lange afstandsreizen met de trein of het vliegtuig. Sinds eind juli wordt de pas al gebruikt voor musea, bioscopen en evenementen.

Vierde coronagolf

Frankrijk bevindt zich momenteel in een vierde coronagolf. Afgelopen week waren er in het hele land ongeveer 225 nieuwe gevallen per 100.000 mensen. De federale overheid classificeert nu grotere delen van Zuid-Frankrijk als corona-risicogebied.

Vanaf morgen geldt dit onder meer voor de Provence, de Côte d'Azur en het eiland Corsica. Ook Franse overzeese gebieden zoals Guadeloupe, Martinique, Réunion, St. Martin en St. Barthélemy worden getroffen.

AFP or licensors

Meest gelezen