Politiemensen kunnen uurtje sport per week laten tellen als werkuur

Politiemensen die buiten hun dienst een uurtje gaan fietsen of lopen, kunnen dat voortaan inbrengen als een gewerkt uur. De bedoeling is om agenten aan te moedigen om fit te blijven. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

"Een gezonde geest in een gezond lichaam moet een deel van het DNA van de geïntegreerde politie zijn", zo staat het in de omzendbrief van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Door politiemensen de kans te bieden om vaker te sporten, hoopt de minister hen mentaal en fysiek gezonder te houden. Daarom kunnen agenten die na hun werkuren gaan sporten voortaan een uurtje per week aanrekenen als gewerkt uur, waarvoor ze dus betaald worden.

Nochtans heeft de politie zelf sportinfrastructuur, waar de agenten tijdens de werkuren kunnen trainen.  "Sommige politiemensen kunnen uiteraard sporten tijdens hun dienst", legt An Berger uit, de woordvoerster van de federale politie. "Afhankelijk van hun taak zijn ze soms zelfs verplicht om te sporten tijdens hun werkuren. Maar voor anderen is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat ze in shifts werken. Zij kunnen voortaan een uur sporten en dat toch als diensttijd aanrekenen. Dat blijft beperkt tot één uur per week."

Zowat alle sporten komen in aanmerking, behalve gevaarlijke sporten zoals motorsporten, bungeespringen of wildwaterkajakken. Ook denk- en behendigheidssporten zoals schaken, biljart en duivensport zijn uitgesloten. Politiemensen hoeven ook niet speciaal lid te worden van een sportclub: "Gewoon zelf een uurtje gaan lopen of fietsen komt ook in aanmerking. De agent moet op erewoord verklaren dat hij of zij dat gedaan heeft", zegt Berger.

De regels gelden in principe voor alle politiemensen, al beslissen de leidinggevenden van de lokale politiezones wel afzonderlijk of ze meestappen in het systeem.

Professor: "Teamgevoel creëren om zoveel mogelijk agenten aan het sporten te krijgen"

Professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis van de KULeuven denkt dat de maatregel motiverend kan werken: "Daarmee geeft men aan dat een fit korps belangrijk is. Het zorgt ervoor dat mensen kunnen sporten en verlaagt ook de drempel om te beginnen met sporten. Al denk ik dat er zeker bij lokale korpsen nog extra acties nodig zullen zijn. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om met het hele politiekorps de afstand naar de maan te lopen, of gemeenschappelijke trainingen organiseren. Zo creëer je een teamgevoel en zet je mensen nog meer in beweging."

Volgens professor Godderis kan dat ook de kans op misbruik verkleinen: "Het is een motiverende maatregel, dus dan moet je niet iedereen gaan controleren. Tegelijk denk ik dat als je zo een teamgevoel creëert, dat de kans dan ook kleiner wordt dat politiemensen dat uur gaan indienen zonder echt te sporten."

Meest gelezen