BELGA/MAETERLINCK

Komkommertijd? Niet in de politiek: van noodweer tot vaccinatiecijfers, deze dossiers beroeren de gemoederen

Augustus, komkommertijd? Niet in de politiek, want ook nu beroeren enkele politieke dossiers de gemoederen: van de overstromingen over de vaccinatiecijfers tot de gascentrales. Politiek journalist Johny Vansevenant zet alles op een rijtje: "Dit bewijst hoe complex ons land is."

Welke politieke dossiers worden met spanning op de voet gevolgd? Beluister hier de analyse:

De overstromingen

Drie weken nadat (vooral) Wallonië overstroomd is, liggen verschillende dorpjes en steden nog altijd in puin. Het water mag dan wel weggeëbd zijn, de miserie is dat allesbehalve. Meer en meer weerklinkt ook het gemor van slachtoffers. In één zin: ze voelen zich in de steek gelaten door de hulpverlening en de politiek.

"Ik krijg het gevoel dat er niemand in de cockpit zit", zegt Vansevenant. "Het lijkt wel paniekstemming in de Waalse politiek, die natuurlijk de hete adem van de ontevreden slachtoffers in zijn nek voelt."

Ik krijg het gevoel dat er niemand in de cockpit zit

Meteen na de ramp schoot de federale machine in gang, maar al snel werd die opgegeven, op vraag van Wallonië zelf. Dat richtte dan wel een speciaal commissariaat op, maar dat is eigenlijk niet met noodhulp bezig, want dat is aan de Luikse gouverneur. "En Hervé Jamar (MR) was al niet sterk als minister van Begroting, nu is hij als gouverneur helemaal in paniek geslagen. Ook het Franstalige Rode Kruis is niet tegen zijn taak opgewassen. Het heeft 30 miljoen aan giften, maar doet er onvoldoende mee."

Na alle kritiek op de hulpverlening kwam er dan toch opnieuw hulp vanop het federale niveau. Enter de Federale Ondersteuningscel. "Oplapwerk", noemt Vansevenant het. "Eigenlijk is dit een verdoken federale fase. Al is er ook bespaard op de federale diensten, denk maar aan het leger en de Civiele Bescherming."

Eigenlijk bewijst dit hoe complex ons land is

"Eigenlijk bewijst dit hoe complex ons land is. Ruimtelijke ordening, huisvesting, afvalverwerking, openbare werken, het zijn allemaal cruciale posten na de overstromingen en het zijn allemaal gewestmateries. En dus moeten de Walen hun boontjes doppen. Tegelijk hebben ze maar twee miljard in hun rampenfonds, wat te weinig zal zijn. Dan moeten ze weer naar het federale niveau kijken." 

De vaccincijfers

Het grote coronadossier ligt intussen al anderhalf jaar op de bovenste plank in de Wetstraat. Elk Overlegcomité gaat gepaard met maar één vraag: versoepelen we of moeten we verstrengen? Maar stilaan kunnen we ook richting exit beginnen kijken en dan speelt de vraag: zal dat overal in ons land op hetzelfde tempo kunnen? 

Cruciaal daarbij zijn de vaccinaties en net daar knelt het schoentje. Die verlopen immers niet overal even vlot. Waar in Vlaanderen al 82 procent van de 18-plussers volledig gevaccineerd is, is dat in Wallonië 76 procent en in Brussel slechts 57 procent. 

"De coronabestrijding zit nog steeds in de federale fase, maar de druk neemt almaar toe om geen algemene maatregelen te nemen. Vlaamse ministers als Jan Jambon (N-VA), Matthias Diependaele (N-VA) of Wouter Beke (CD&V) hebben al gezegd dat Vlaanderen sneller moet kunnen versoepelen. Ook viroloog Marc Van Ranst zegt dat. Tegelijk zijn er ook nog wat zorgen over bijvoorbeeld de hospitalisaties of de zeven overlijdens in het woonzorgcentrum in Zaventem. Dus ze kijken nog even uit."

België is een klein land, het is dus moeilijk om alles van elkaar te scheiden

Er zijn ook wel wat bezwaren tegen die opsplitsing van maatregelen. "België is een klein land, het is dus moeilijk om alles van elkaar te scheiden. Denk maar aan de pendelaars die elkaar tegenkomen in de metro of op de trein. Tegelijk is er deze coronacrisis al bewezen dat maatregelen per gewest kunnen. De avondklok bijvoorbeeld, die was anders in Vlaanderen dan in Wallonië of Brussel. Dat differentiëren kan dus."

Wordt vervolgd dus. Eind augustus is er opnieuw een Overlegcomité gepland, dus dan zullen we zien hoe deze discussie verder evolueert.

De gascentrales

En dan zijn er nog de gascentrales. Eind juli weigerde de provincie Vlaams-Brabant een vergunning voor een nieuwe gascentrale in Vilvoorde, ook de vergunning voor een gascentrale in Wondelgem is geschorst. Dat zette meteen de hele kernuitstap weer bovenaan de politieke agenda. 

"N-VA wil de twee jongste kerncentrales openhouden, voor de Groenen is die kernuitstap hun trofee." Ziedaar de politieke clash in een notendop. "Voor N-VA is dit een manier om federaal oppositie te voeren tegen de Vivaldi-regering. Via Demir heeft N-VA op Vlaams niveau het laatste woord en ook provinciaal staat de partij op de rem."

Voor N-VA is dit een manier om federaal oppositie te voeren tegen de Vivaldi-regering

Op dit moment is er een studie aan de gang die gaat kijken of elektriciteit te duur zal worden als de kerncentrales sluiten. Die wordt in het najaar verwacht. "Dan zal er nog een aardig robbertje gevochten worden binnen de regering. MR wil de kerncentrales nog open houden, Groen wil absoluut de partij zijn die ze sluit en de andere partijen reageren lauw. Dat wordt nog een keiharde strijd in het najaar."

Er zal nog een aardig robbertje gevochten worden binnen de regering

Meest gelezen