Videospeler inladen...

VRT NWS bij de bosbranden in Griekenland: "Inwoners kijken ontredderd en angstvallig toe"

De bosbranden in Griekenland woeden voort. Onze tv-collega Stijn Vercruysse bevindt zich momenteel op het eiland Evia, ten noorden van de hoofdstad Athene, waar de toestand volgens hem het ergst is. Daarnaast zijn er nog verschillende branden op de Peloponnesos, een schiereiland ten zuidwesten van Athene, en iets ten noorden van Athene, waar het vuur nu min of meer onder controle zou zijn.

Vercruysse bevindt zich op Evia. "Normaal zou je de zon moeten zien, maar die zie je niet omdat er een enorm dikke rookwolk boven het eiland hangt", getuigt hij in "Het journaal". "Af en toe is er ook een rode gloed te zien: daar brandt het duidelijk nog."

De mensen hier kijken ontredderd en angstvallig toe

Stijn Vercruysse in Griekenland

Op Evia heeft Vercruysse geen blusvliegtuigen of blushelikopters gezien. "De mensen hier kijken ontredderd en angstvallig toe", zegt hij. "Wij zitten hier in een dorp, en mensen zijn bang dat het vuur vannacht deze richting uitkomt als de wind opkomt." Enkele tientallen dorpen in de buurt zijn intussen al ontruimd.

"Onderweg naar hier hebben we een glimp kunnen opvangen van de grote brand ten noorden van Athene. Daar hebben we geen vlammen gezien, maar wel een heel grote rookontwikkeling, en zeer veel blusvliegtuigen die elke opflakkerende brand proberen te blussen."

De brand in de buurt van Athene lijkt vandaag min of meer onder controle, maar dat betekent niet dat de brandweer daar nu werkloos is. "We hebben heel veel brandweermannen aan de kant van de weg en aan tankstations gezien. Ze rustten er even uit voor ze terug de vlammen in gingen."

Stijn Vercruysse brengt verslag uit van de verwoestende bosbranden op Evia.

Videospeler inladen...

Meest gelezen