Rob Brouwer/HH

De Nederlandse grens over? Hou dan vanaf vandaag rekening met controles (en hou je coronapaspoort klaar)

Nederland scherpt vanaf vandaag de inreisregels aan. Wie het land wil binnenkomen, moet een geldig coronapaspoort kunnen voorleggen. Reizigers ouder dan 12 moeten kunnen bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn, dat ze negatief getest zijn of dat ze recent genezen zijn van een coronabesmetting. Er zal ook worden gecontroleerd, al zullen die in de praktijk pas vanaf morgen gebeuren.

Zowel op de autowegen als op de provinciale wegen zal de Nederlandse marechaussee reizigers die het land binnen willen, kunnen controleren. Het gaat wel om steekproeven. Reizigers moeten kunnen bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn, recent genezen zijn van corona of een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud kunnen voorleggen. Ook een sneltest mag, op voorwaarde dat die niet ouder is dan 24 uur. 

"Ik moet er wel bijvertellen dat we vooral Nederlanders zullen controleren. De overheid maakt zich vooral zorgen over Nederlanders die terugkomen uit vakantie en zo het virus importeren", aldus Mike Hofman, woordvoerder van de Nederlandse grenspolitie in "De ochtend" op Radio 1:

Copyright: Sijmen Hendriks

Wie niet in orde is, zal meteen een boete van 95 euro moeten betalen. De nieuwe regel geldt wel niet voor wie minder dan twaalf uur naar Nederland gaat, en omgekeerd voor Nederlanders die minder dan 12 uur in ons land hebben verbleven. Wie dus net over de grens werkt of daar boodschappen moet doen, hoeft dus strikt genomen geen bewijs voor te leggen. "Ook wie door het land rijdt zonder te stoppen, heeft geen bewijs nodig", vult Hofman nog aan. "Het is moeilijk te controleren of mensen echt minder dan 12 uur zullen blijven, maar de grenspolitie zal moeten uitmaken of het een aannemelijk verhaal is. Als de auto vol koffers steekt, is dat moeilijk natuurlijk."

Met de strengere regels wil Nederland de import van nieuwe coronabesmettingen vermijden, vooral vanuit het zuiden van Europa, waar momenteel veel mensen op vakantie zijn. 

Meest gelezen