© VRT Sofie Silbermann 2018

Sporza-journalist Eddy Demarez voorlopig op non-actief na ongepaste uitspraken over Belgian Cats

Sporza-commentator Eddy Demarez is door de VRT-directie voorlopig op non-actief gezet na ongepaste opmerkingen over de Belgian Cats. Na een live-uitzending van de huldiging van de teruggekeerde olympische medaillewinnaars was nog een gesprek te horen waarin denigrerende uitspraken gemaakt werden over de geaardheid en uiterlijk van de basketbalploeg. Sporza en de VRT nemen afstand van deze gang van zaken.

Op sociale media kwamen er heel wat reacties na de uitspraken. Onder meer verschillende Belgian Cats en het managementkantoor dat enkele van de basketbalvrouwen begeleidt, reageerden misnoegd.

Ook verschillende andere atleten en politici hebben intussen hun afkeuring geuit. Onder hen ook Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V): "Homofobe en kwetsende uitspraken horen niet thuis op sociale media, op café, op de openbare omroep. Nergens. Het grootste respect voor de Belgian Cats en voor hun olympische prestatie." 

Statement

De VRT-directie liet zaterdagavond in een statement weten dat er zwaar getild wordt aan deze uitschuiver. "Dit gaat volledig in tegen het positieve beleid dat de VRT wil voeren. De VRT gaat in gesprek met Eddy en in die tussentijd zal hij geen programma’s meer van commentaar voorzien. Zulke uitspraken kunnen niet getolereerd worden." Vanochtend heeft de VRT-directie beslist om Demarez helemaal op non-actief te zetten. De komende weken wordt bekeken of en hoe Demarez het werk nog kan hervatten.

Minister Dalle is tevreden dat de VRT meteen actie ondernomen heeft. Het is nu aan de VRT zelf om te bekijken hoe de openbare omroep hier intern verder gevolg aan gaat geven, laat de minister nog weten.

Excuses

Demarez zelf biedt zijn excuses bij de Belgian Cats aan: “In de euforie na de huldiging van de teruggekeerde medaillewinnaars heb ik in een privégesprek weg van de studio uitspraken gedaan waarmee ik zwaar over de schreef ben gegaan. Ik heb nooit de bedoeling gehad iemand te schofferen op basis van geslacht of geaardheid. Het is dubbel jammer dat deze uitspraken een smet vormen op de Spelen die voor Team Belgium en Sporza zeer succesvol waren."  

"Ik wil me dan ook oprecht excuseren bij de Belgian Cats en hun team en ook bij iedereen die zich hierdoor beledigd, aangesproken of tekortgedaan voelt. Ik heb aan de Belgian Cats gevraagd om hen persoonlijk mijn excuses te kunnen overmaken. Ik trek hieruit de nodige lessen en zorg ervoor dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.”

Meest gelezen