Nicolas Maeterlinck

Onweersbuien en rukwinden verwacht, mogelijk met schade tot gevolg: code oranje van kracht

Felle onweerachtige buien, mogelijk zelfs hagel en rukwinden: het KMI waarschuwt met code oranje voor onweer.  Lokaal kan dat overlast of schade veroorzaken, waarschuwt ook onze weerman Frank Deboosere. Code oranje is van kracht voor West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Brussel, Henegouwen en Waals-Brabant. Aan de kust en in de andere provincies geldt "code geel".

Lokaal kunnen de onweersbuien behoorlijk fel uitpakken, met tussen 10 en 20 mm regen op een uur tijd. Tijdens de buien kunnen ook krachtige windstoten optreden en kan er hagel vallen, voorspelt het KMI. 

Het is momenteel vooral hard aan het regenen in Oost-Vlaanderen. Weerman Frank Deboosere acht het goed mogelijk dat het onweer schade aanricht.

Code oranje onweer: doe in principe gewoon wat je altijd doet, maar wees voorbereid dat je je plannen moet wijzigen bij extreme weersituaties. Neem nooit onnodige risico's ten tijde van het slechte weer.

Code geel onweer: we verwachten lokaal onweer met ofwel zware regenval, of hagelbuien, of rukwinden, of blikseminslagen, die lokaal voor overlast of schade kunnen zorgen. Wees waakzaam.

Binnenlandse Zaken heeft ook tijdelijk het nummer 1722 geactiveerd, voor niet-dringende hulpaanvragen voor de brandweer. Het nummer 112 mag je enkel bellen voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.

De storing is ons land binnengekomen via de Franse grens en verlaat op het einde van de avond geleidelijk ons land in het oosten. In het tweede deel van de nacht wordt het droger met opklaringen vanaf het zuidwesten.

Morgen is het behoorlijk winderig met een afwisseling van wolken en opklaringen. In de namiddag vallen er nog een paar buien met een eventuele donderslag, vooral in het oosten. 

Meest gelezen