Ooit ontvluchtte hij de oorlog, nu loopt hij het Europees record: het verhaal achter de prachtprestatie van Bashir Abdi

Eerst een bronzen medaille in de olympische marathon, nu een Europees record: de prestaties van Bashir Abdi dit jaar zijn pareltjes voor in de geschiedenisboeken. En het verhaal achter zijn prestaties is zo mogelijk nog straffer, want als 13-jarige vluchtte hij uit Somalië naar ons land. 

Het was een fantastisch beeld deze zomer: Bashir Abdi die vooruitgestuwd door zijn trainingsmaatje en boezemvriend Abdi Nageeye over de finishlijn van de olympische marathon loopt. Brons voor België, 45 jaar na de medaille van Karel Lismont in de marathon. "Ik wilde mijn nieuwe land altijd een medaille geven als dank", vertelde hij toen na zijn wereldprestatie.

En vandaag toonde Abdi opnieuw zijn klasse. Hij won de hoog aangeschreven marathon van Rotterdam en deed ook waarvoor hij in eerste instantie gekomen was: het Europese record verbreken. De nieuwe toptijd: 2u03'35", maar liefst 41 seconden (!) sneller dan het vorige record.

Herbekijk hier de aankomst van Abdi in Rotterdam, die er haast vooruitgestuwd wordt door het publiek:

Videospeler inladen...

Beide prestaties zijn des te indrukwekkender als je zijn levensverhaal overschouwt. Hij ontvluchtte de oorlogsgruwel in Somalië toen hij amper zes was en na vele omzwervingen in Europa kwam hij als jonge tiener aan in ons land. "Ik was 13 jaar toen ik samen met mijn vader, zus en broer in Gent aankwam in 2002. Mensen kennen mij van de sport, van de loopprestaties, maar weinig mensen kennen mijn weg van Somalië naar België", vertelde Abdi eerder dit jaar in de studio van "De afspraak". Om daar verandering in te brengen schreef zijn leerkracht Nederlands in de OKAN-klas een boek. 

Mensen kennen mij van de sport, van de loopprestaties, maar weinig mensen kennen mijn weg van Somalië naar België

Bashir Abdi

"Alles was nieuw, ik sprak de taal niet, het was een totaal andere cultuur, het weer was koud. Ik zat eerst bij een voetbalclub, want in Somalië is de enige sport op tv of in de krant voetbal. Ik wist zelfs niet dat er andere sporten bestonden. Toen kwam ik in contact met atletiek en dat sprak me enorm aan. Alleen lopen in het park of het bos en alles vergeten wat ik meegemaakt heb, dat gaf me zoveel voldoening. De maatschappij heeft mij geholpen."

Bekijk hier het aangrijpende verhaal van Bashir Abdi:

Videospeler inladen...

Een sleutelfiguur in het hele verhaal van Abdi is zijn moeder. "Dankzij haar ben ik naar België gekomen. Zij is erkend als politiek vluchteling en heeft dan een procedure opgestart voor gezinshereniging. Het heeft jaren geduurd voor ik met haar herenigd was." 

In 2011 overleed zijn moeder aan kanker. Haar laatste boodschap is Abdi altijd bijgebleven, vertelt hij emotioneel. "Ze riep ons op haar laatste dag allemaal samen en zei: het land heeft zoveel voor jullie betekend, wees goede mensen. Zij was diegene die me altijd steunde in de atletiek, toen de rest van de familie het nog als tijdverspilling zag."

Abdi leek toen al te weten dat hij nog mooie dingen zou presteren dit jaar. "Ik hoop dat ze van boven meekijkt naar mijn prestatie."

Meest gelezen