© VRT - Bart Musschoot

Basketbalbond en Belgian Cats vragen ontslag van Sporza-journalist Eddy Demarez na uitspraken

Basketball Belgium en de Belgian Cats, de Belgische nationale vrouwenbasketbalploeg, vragen "met aandrang" het ontslag van sportjournalist Eddy Demarez en beraden zich of verdere juridische acties noodzakelijk zijn. Dat zeggen ze in een mededeling aan het persbureau Belga.

Bij de uitzending van de huldiging van de teruggekeerde olympische­medaillewinnaars, zaterdagmiddag via het Facebook Live-kanaal van Sporza, deed Eddy Demarez via het nog openstaand videokanaal een aantal ongepaste uitlatingen over de vermeende geaardheid, het fysiek voorkomen of de naam van Belgian Cats.

"Bij Basketball Belgium en The Belgian Cats leeft de vraag of iemand met dergelijke meningen nog op een geloofwaardige manier als presentator en boegbeeld van onze openbare omroep kan fungeren. Wij zijn ervan overtuigd dat het antwoord hierop "neen" luidt, en vragen daarom met aandrang dat de heer Demarez ontslag zou nemen als journalist, en bij weigering, dat de VRT een punt zou zetten achter zijn arbeidsovereenkomst", zo klinkt het in de mededeling.

"De uitspraken van de heer Demarez over onze olympische atleten zijn onaanvaardbaar. Deze zijn niet alleen voor de Belgian Cats, maar ook voor een veel breder publiek zeer beledigend. Zijn woorden raken iedereen die het voorwerp is van discriminatie, niet alleen in de sport, maar tevens daarbuiten. Discriminatie en mentaal welzijn zijn twee thema's die in de sportwereld bijzondere aandacht verdienen. Dagelijks merken we dat er nog veel marge is voor verbetering. Basketball Belgium beraadt zich dan ook samen met de speelsters of verdere juridische acties noodzakelijk zijn."

De VRT nam uitdrukkelijk afstand van de uitspraken van Demarez en zette de journalist op non-actief. Demarez heeft intussen zelf zijn verontschuldigingen aangeboden, maar dat is niet voldoende voor Koen Umans van Basketbal Vlaanderen en The Belgian Cats.

Umans stelt ook voor aan VRT Sporza om gezamenlijk een programma op te nemen rond discriminatie en gendergelijkheid. "Wij zullen daar graag aan meewerken om de problematiek breder onder de aandacht te brengen van de mensen en structureel oplossingen te bewerkstelligen voor dit maatschappelijke probleem."

Meest gelezen