Videospeler inladen...

BEKIJK – VRT NWS op Griekse eiland Evia: "Toestand dramatisch, brandweer wellicht niet voorbereid op bosbranden"

In Griekenland strijden honderden brandweerlui in verschillende regio's tegelijk tegen de alles verwoestende bosbranden. Onze ploeg is op het eiland Evia, waar vooral in het noorden de situatie rampzalig blijft. Zowel de brandweerploeg als het blusmaterieel is verouderd, inwoners voelen zich in de steek gelaten. Bekijk hieronder de reportage en het liveverslag van onze ploeg ter plaatse.

VRT NWS-journalist Stijn Vercruysse brengt al de hele dag verslag uit over de bosbranden op het Griekse eiland Evia. "Voor de zesde dag op rij branden de kurkdroge bossen van Evia. Er is veel wind, dus verplaatst het vuur zich razendsnel."  

De inwoners van Evia maken bange uren door. "Er zijn al tientallen dorpen ontruimd en in de as gelegd. Meer dan 1.000 mensen zijn al geëvacueerd van het eiland. Je kan de situatie hier gerust dramatisch noemen."

Onze reporter Stijn Vercrusysse bracht de hele dag door op het eiland Evia waar de situatie dramatisch is:

Videospeler inladen...

Het onderzoek naar de oorzaak van de branden is al volop aan de gang, maar de meeste branden zijn wellicht aangestoken. "Zo is het ook bij de meeste bosbranden, de meeste bosbranden zijn aangestoken. En hier zie je ook het effect van de klimaatverandering. De aanhoudende hitte en langdurige droogte hebben ervoor gezorgd dat de branden zo fel konden uitbreiden."

Brandweer is verouderde ploeg en ook het merendeel van de brandweerwagens zijn ouder dan 10 jaar

"Dan komt daar bovenop dat de Griekse brandweer wellicht niet klaar is voor dergelijke bosbranden. De brandweerploeg zelf is een verouderde ploeg, ze zijn ouder dan 45 jaar. Ze hebben pakken ervaring en zijn zeer nuttig, maar het ontbreekt aan vele jonge brandweermannen om die branden te bestrijden. Ook het materieel is verouderd: het grote merendeel van de brandweerwagens zijn ouder dan tien jaar. Dat speelt hen duidelijk parten: de mensen op het eiland Evia hebben hier het gevoel dat ze in de steek gelaten worden, ze denken dat het meeste materieel ten noorden van Athene is ingezet omdat die stad economisch veel belangrijker is."

Door de hevigheid van het vuur op Evia, moest de VRT-ploeg zich later op de dag terugtrekken richting Athene. "Het was moeilijk om daar nog adem te halen".

Videospeler inladen...

Op Zakynthos, in de Ionische Zee, is een blusvliegtuig neergestort dat werd ingezet bij de bestrijding van bosbranden op dat eiland ten westen van het Griekse vasteland. De piloot bleef ongedeerd.

Meest gelezen