Grootste Sikhtempel van de Benelux staat in Sint-Truiden

Na bijna vier jaar kan de Sikh-gemeenschap in Sint-Truiden en omstreken eindelijk haar nieuwe gebedshuis, de Gurdwara Sangat Sahib, in gebruik nemen. Het imposante gebouw aan de Diestersteenweg werd zondag onder ruime belangstelling officieel geopend door burgemeester Veerle Heeren (CD&V).  Na het binnendragen van de Guru Granth Sahib (heilige schrift) werd er een starters- en zegeningsgebed gedaan terwijl buiten gratis eten werd uitgedeeld.

Het imposante gebouw van de Gurdwara valt onmiddellijk op voor wie Sint-Truiden via de Diestersteenweg binnenrijdt. In 2014 kocht de Sikh-gemeenschap het stuk grond naast de steenweg en nadat de nodige vergunningen werden aangevraagd kon in 2017 de eerste steen gelegd worden. Vier jaar lang werd het gebouw door leden van de Sikh-gemeenschap gebouwd en gefinancierd. “Dit is nu de grootste Gudwara van de Benelux”, aldus woordvoerster van de Truiense Sikhs, Navdeep Kaur. Het gebouw is zo traditioneel mogelijk opgebouwd met ondermeer enkele van uit India geïmporteerde goudkleurige koepels. “De koepels komen inderdaad uit India alsook het concept van het gebouw en de architectuur. Daarvoor hebben wij ons gebaseerd op de gouden tempel in Amritsar. Die bestaat ook uit vier grote poorten die aanduiden dat mensen uit de vier windstreken, ongeacht hun ras of religie welkom zijn. Dat wilden we ook met deze Gurdwara.”

Ruimte voor 1000 gelovigen

In 1992 opende de eerste Gurdwara van Belgie de deuren in Halmaal (Sint-Truiden). Door de jaren heen groeide de Sikh-gemeenschap aanzienlijk en de gebedsplaats daar werd veel te klein. In de nieuwe Gurdwara aan de Diestersteenweg kunnen in niet-coronatijden 1.000 gelovigen terecht. De Truiense Sikhs zijn blij dat hun nieuwe gebedsplaats de deuren heeft geopend. “Ik heb er geen woorden voor”, zo zei Singh Kalmanjit. “We hebben zo een chique gebouw gekregen en iedereen is blij. Dit is voor ons een groot feest. Zo een gebouw hier in België waar we allemaal samen konden zijn was eigenlijk onze droom". 

Meest gelezen