Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Hevige bosbranden in Siberië winnen aan terrein

Siberië wordt enorm zwaar getroffen door hevige bosbranden en de branden winnen aan terrein. Verschillende mensen zijn geëvacueerd en op heel wat plaatsen werd de noodtoestand afgekondigd. Heel Rusland wordt getroffen door noodweer. Er staat naar schatting 3,5 miljoen hectare in brand en er zijn meer dan 250 brandhaarden geteld. Dat hebben de Russische autoriteiten gemeld. Tegelijk wordt Rusland getroffen door wateroverlast. 

In Siberië wordt vooral de regio van Jakoetsk, in het noordoosten, bijzonder hard getroffen door branden. Jakoetsk, de hoofdstad van de autonome republiek Jakoetië, ligt op zowat 5.000 kilometer van Moskou. Er zijn bijna 100 actieve branden. Er werden tientallen huizen in de as gelegd en in verschillende districten werd de noodtoestand uitgeroepen.

Jakoetsk wordt ook wel eens "de koudste stad van de wereld" genoemd. Maar dat is momenteel anders, de regio beleeft namelijk de warmste en droogste zomer in ruim 100 jaar, melden lokale autoriteiten. Ook andere regio's in Siberië, zoals Irkoetsk en Krasnojarsk, zijn gehuld in rook.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De Russische president Vladimir Poetin vloog vrijdag over een gebied dat getroffen werd door bosbranden. Hij sprak daarna met verschillende hooggeplaatste politici over hoe ze de situatie kunnen aanpakken. 

Branden "verwoestender" door klimaatverandering

Heel Rusland kampt deze zomer met branden. Het brandt ook zo'n kleine 400 kilometer ten oosten van de stad Moskou. Deze brand heeft bijna de stad Sarov bereikt. Daar is het nationale onderzoekscentrum voor kernenergie gevestigd. Om het onderzoekscentrum te beschermen werd ook daar de noodtoestand uitgeroepen.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Bosbranden in Siberië komen vaker voor, maar door de klimaatverandering zijn de branden veel “verwoestender”, vertelt bosbouwexpert en milieuactivist Alexei Yaroshenko.

De Russische minister van Noodsituaties Yevgeny Zinichev meldt dat dit jaar in totaal meer dan 11.000 bosbranden een gebied van meer dan 6 miljoen hectare hebben verwoest. Bijna 90.000 hulpverleners waren bezig met het bestrijden van deze bosbranden. Volgens Greenpeace werd er dit jaar zo'n 13,5 miljoen hectare bos vernietigd. 

Ook extreme regenval aan Chinese grens

Rusland kampt tegelijk met wateroverlast. Aan de Chinese grens wordt het land dan weer geteisterd door extreme regenval, die tot overstromingen heeft geleid. Vierentwintig gemeenten zijn er van de buitenwereld afgesneden. Volgens de regionale overheid staat zeker 80 kilometer aan wegen onder water. 

Russian Defense Ministry Press Service
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen