Houthalense Gökçe zag branden in Turkije woeden: "Plots kreeg ik telefoon dat ons hotel in brand stond"

Verschillende landen rondom de Middellandse Zee hebben te kampen met bosbranden, zoals Italië, Griekenland en Turkije. Gökçe Akkoç (28) en haar man zagen daardoor hun vakantie in Bodrum in het water vallen. "Ik verliet het hotel meteen", vertelt ze. "Ik was 32 weken zwanger, en die rook kon schadelijk zijn voor mijn baby."

De Houthalense Gökçe en haar man besloten een week de rust op te zoeken in Turkije, in het riante Titanic hotel in Bodrum. Het koppel huurde bij aankomst een auto om de omgeving te ontdekken en trok eropuit. Toen kreeg Gökçe plots een telefoon van haar bezorgde zus uit België: "In het Turkse nieuws werd gezegd dat mijn hotel in brand stond", vertelt de Houthalense. "We hadden geen idee, we waren geschokt."

Het koppel reed in allerijl terug naar het hotel. Daar bleek de toestand onder controle te zijn. "Wat in het Turkse nieuws was verteld, klopte niet. Vanbinnen was alles gewoon oké. Maar het hotel is omringd door bossen, daar was alles wel platgebrand. Overal hing er rook en alles stonk."

Elke avond zag je in de verte rode vlammen uitsteken. In de stad hing er rook. Talloze dieren, bomen en mensen zijn er gesneuveld

Gökçe Akkoç (28)

Geholpen door vrienden

De twee kregen van de hotelmanagers een keuze voorgelegd: wie wilde mocht in het hotel verder verblijven. En wie zich onveilig voelde, mocht het hotel verlaten. Zij en haar man konden uiteindelijk terecht bij vrienden die verder van de branden afwoonden. Iets waar haar man erg op aandrong, aangezien ze op dat moment 32 weken zwanger was, en er te veel rook in de lucht van de omgeving van het hotel zat. "Dat kon schadelijk zijn voor mij en mijn baby."

Een dag later kwam Gökçe dan terug naar het hotel, uit nieuwsgierigheid, maar vooral om te kijken of de situatie er verbeterd was. "We kregen een ander kamer aangeboden, want de onze lag naast de platgebrande bossen", vertelt ze. "Op dat moment was onze vakantie eigenlijk al verpest, maar we probeerden toch het beste ervan te maken."

Groot contrast

En dat was niet het laatste wat ze van de branden ervaarde. Rondom het hotel waren er andere getroffen gebieden. "Elke avond zag je in de verte rode vlammen uitsteken. In de stad hing er rook. Talloze dieren, bomen en mensen zijn er gesneuveld. Al die evacuaties en die afgebrande huizen, verschrikkelijk." Het contrast tussen de getroffen gebieden en de andere gebieden vond ze heel opvallend. "We vonden het erg pijnlijk om te horen dat er elders bosbranden waren, maar wij waren wel veilig. Maar waar geen brand was, leek het net alsof er niets aan de hand was. Toeristen, handelaars, ieder deed zijn ding. De mensen begonnen het op den duur normaal te vinden, het leven ging er gewoon door."

Meest gelezen