(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

"Code rood voor de mensheid" en "niet handelen zou misdadig zijn": reacties op het VN-klimaatrapport

Het alarmerende VN-klimaatrapport weekt heel wat reacties los. Van VN-baas Antonio Guterres over Boris Johnson tot federaal klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo), Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) en EU-vicepresident Frans Timmermans: een overzicht. "Niets doen zou misdadig zijn." De Klimaatcoalitie vraagt intussen een "Green New Deal" van de Belgische beleidsmakers. 

Het VN-klimaatpanel (IPCC) schrijft in een nieuw klimaatrapport dat we sowieso naar anderhalve graad opwarming gaan. Wanneer, laat het IPCC in het midden, maar het zou mogelijk al begin jaren 30 zijn, over 10 jaar. Dat betekent (nog) meer weerextremen zoals droogte, hittegolven of extreme neerslag. Het goede nieuws is dat we het na die anderhalve graad wereldwijde opwarming nog voor een groot deel zelf in de hand hebben. Wereldleiders krijgen een nieuwe kans om de klimaatinspanningen te verscherpen tijdens de klimaatconferentie van november in Glasgow. 

VN-Secretaris-Generaal Antonio Guterres noemt het jongste rapport "code rood voor de mensheid". 

"De alarmbellen zijn oorverdovend (...) Broeikasgassen en de uitstoot door de verbranding van fossiele brandstoffen verstikken de planeet en brengen miljoenen mensen onmiddellijk in gevaar. Dit rapport moet het einde betekenen van fossiele brandstoffen en steenkool, voor ze onze planeet vernietigen." 

De Britse premier Boris Johnson beseft dat "de volgende 10 jaar cruciaal gaan worden. Ik hoop dat dit rapport een wake-upcall is, voor we in Glasgow samenkomen voor de cruciale COP26-klimaatconferentie." 

De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry roept nog eens op tot "echte actie. Alle grote economieën moeten drastische actie ondernemen tijdens deze cruciale 10 jaar." Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie die zich bezighoudt met Klimaat, zegt dat het nieuwste rapport nog eens aantoont hoe dringend het is. "Het is nog niet te laat om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt, maar we kunnen het alleen als we knopen doorhakken en als we dit allemaal samen doen." 

De alarmbellen zijn oorverdovend

Antonio Guterres (VN)

Federale regering komt met stappenplan

Ook in België lopen er reacties binnen uit politieke hoek. "We hebben echt geen tijd meer te verliezen", reageert federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) bij Belga. "Het is nog steeds mogelijk om de loop der dingen te veranderen als de politieke wil er is."

"We horen al heel lang dat de strijd tegen klimaatverandering te duur is. We weten nu dat niets doen niet alleen duur is op economisch vlak, maar ook op het vlak van mensenlevens. Daarom zeg ik dat niets doen misdadig is." 

Khattabi benadrukt dat de federale regering haar deel zal doen. Concreet zal vanaf september voor elk bevoegdheidsdomein een stappenplan worden uitgetekend om de klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 te halen. "We hebben echt geen tijd meer te verliezen", concludeert Khattabi.

Niets doen is misdadig

Federaal klimaatminister Zakia Khattabi

"Vlaamse inspanningen in contrast met federaal niveau"

Ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vraagt meer actie, maar wijst ook naar anderen: "Er zijn globale inspanningen nodig mét resultaten op het terrein, om enerzijds de broeikasgasuitstoot naar beneden te halen en anderzijds ons aan te passen aan het gewijzigde klimaat. Dat wil zeggen van álle landen wereldwijd."

"Om de uitstoot terug te dringen moeten we resoluut weg van fossiele brandstoffen en de keuze maken voor energievormen zonder of met slechts beperkte CO₂-uitstoot," weet Demir: "Kijk naar Vlaanderen, dat het voorbije anderhalf jaar voor meer dan 400 megawatt windprojecten vergunde. Kijk naar Joe Biden in de VS, die beslist om te stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen. Dat staat in contrast met de federale regering, die zelfs een subsidiemechanisme in het leven roept voor fossiele brandstoffen, wat we jaren gaan meetorsen. Ik hoop dat dit rapport dan ook als wake-up call kan dienen voor álle regeringen om alle vermijdbare CO₂-uitstoot effectief te voorkomen." 

Demir wijst nog op de Blue Deal die Vlaanderen aan het uitvoeren is, om regenwater beter vast te houden of te bufferen en Vlaanderen beter te wapenen tegen lange periodes van droogte of tegen hevige regen. "Daar hebben we een half miljard euro voor vrijgemaakt." 

Er zijn globale inspanningen nodig. We moeten kiezen voor andere energievormen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir

Klimaatcoalitie: "Ongezien signaal"

De Klimaatcoalitie, een breed forum dat tientallen organisaties in ons land vertegenwoordigt die opkomen voor een klimaatvriendelijke en eerlijke samenleving, noemt het nieuwste rapport een "ongezien signaal": "Hoe langer we niets doen, hoe zwaarder de gevolgen zullen zijn." 

Op zondag 10 oktober komt de Klimaatcoalitie opnieuw op straat om te ijveren voor een Belgische Green New Deal. "De boodschap is simpel: wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen. Wij zullen geen loze beloftes meer aanvaarden. Het is hoog tijd om onze samenleving te herstellen en heruit te vinden. We hebben nood aan een Green New Deal". Ook Youth for Climate zal meedoen op 10 oktober, maar het is nog onduidelijk of het een grote, centrale betoging wordt, dan wel of er verspreid manifestaties komen, zegt Jada Kennedy. 

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) vindt dat Vlaanderen veel beter kan en moet doen en wijst naar minister Demir: "Vlaanderen mag op Belgisch niveau zijn verantwoordelijkheid niet afschuiven op de andere gewesten en moet hoe dan ook nieuwe maatregelen opnemen in zijn Energie- en Klimaatplan 2021-2030.  De alarmbel klinkt. Hopelijk hoort minister Zuhal Demir ze." 

We willen een Belgische Green New Deal

Lien Vandamme van de Klimaatcoalitie

Zanna Vanrenterghem van Greenpeace België zegt dat er "nooit eerder zoveel wetenschappelijk bewijs was dat de extreme weersomstandigheden waar we mee geconfronteerd worden, een gevolg zijn van de klimaatopwarming". De organisatie herhaalt haar oproep om te streven naar 65 procent minder broeikasgassen tegen 2030, nog meer dan de (al aangescherpte) 55 procent waar de EU naartoe wil

Haar collega John Sauven van Greenpeace UK maakt de vergelijking met een alarm dat je hebt gezet om 's morgens op te staan: je kan het enkele keren negeren, maar uiteindelijk moet je toch uit je bed want anders kom je te laat op je afspraak. 

"Dit is wellicht het laatste rapport dat geschreven wordt voor we de barrière van anderhalve graad doorbreken tenzij we nu handelen, en dat is een stevige waarschuwing", zegt John Sauven.

Videospeler inladen...

Houden we het op 1,5 graden?

Ook internationaal gerenommeerde wetenschappers hebben gereageerd. Paulo Artaxo van de universiteit van Sao Paulo schreef mee aan het rapport. "We zijn het klimaat in zulke mate aan het ontwrichten voor de volgende generatie dat er veel meer socio-economische problemen gaan zijn. Persoonlijk denk ik dat het onmogelijk zal zijn om de opwarming tot anderhalve graad te beperken." 

Helene Hewitt van het UK Met Office Headley Centre zegt dat "in vorige rapporten het smeltproces aan de noordpool onderschat is. Tegen 2050 zal het noordpoolgebied in alle scenario's zo goed als geen zee-ijs meer hebben." Met andere woorden, tijdens de zomer en herfst kan de Noordelijke IJszee volledig open liggen. 

Meest gelezen