Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Mentale welzijn Belgen op hoogste niveau sinds zomer 2020

Het mentale welzijn van de gemiddelde Belg staat op het hoogste punt sinds de zomer van 2020, toen de maatregelen van de eerste lockdown grotendeels afgebouwd waren. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie, de bevraging van de UAntwerpen. 

Uit de recentste bevraging, van dinsdag 3 augustus, blijkt dat het al een tijdje de goede richting uitgaat: gemiddeld gezien staat ons mentale welzijn op het hoogste niveau sinds de zomer van 2020 en benaderen we zelfs het peil van de laatste Belgische Gezondheidsenquête (in 2018). Alle leeftijdsgroepen gaan erop vooruit.

"Bij de studenten zien we de grootste stijging, maar zij hebben het ook het zwaarst gehad", zegt gezondheidseconoom Philippe Beutels van de UAntwerpen. "Vooral tijdens de tweede golf waren hun resultaten heel slecht. Nu ligt hun welbevinden nog steeds onder het gemiddelde, maar die trend zagen we ook voor corona al."

We geven elkaar ook steeds vaker een hand of zoen, blijkt nog uit de resultaten. "We voelen ons meer beschermd en hebben meer normale contacten", zegt Beutels. "Deze stijgende cijfers zijn dus indicatief dat steeds meer mogelijk is."

Vaccinatiecentrum op de Heizel laatste dag open

Vandaag is het de laatste dag voor het vaccinatiecentrum op de Heizel in Brussel. Het centrum sluit de deuren vanaf morgen. En daar is een reden voor. Fatima Boudjaoui, van de gezondheidsinspectie in Brussel, die de Covid-aanpak begeleidt: "De grote massa is gevaccineerd en we willen de campagne voortzetten met kleinere centra en ook met lokale acties, zoals de Vacci-Bussen om dichter bij de mensen in wijken te komen."

We willen de campagne voortzetten met kleinere centra en lokale acties
Fatima Boujaoui van de gezondheidsinspectie

De komende weken sluiten ook langzaamaan alle andere vaccinatiecentra in Brussel, eind oktober het laatste. 

Videospeler inladen...

Waals gewest houdt na zomervakantie nog 16 vaccinatiecentra open

Wallonië sluit eind augustus de meeste van de 54 vaccinatiecentra voor het coronavirus en houdt er nog zestien open in september of oktober. Dat maakte de algemene COVID-19-delegatie van het Waalse gewest bekend.

Het Waalse gewest heeft nu respectievelijk 79 procent van zijn volwassen burgers ingeënt met de eerste dosis en 75 procent volledig ingeënt. Meer dan de helft van de 12- tot 17-jarigen kreeg ook hun eerste dosis van het vaccin.

In september en zelf oktober worden zestien vaccinatiecentra behouden, gemiddeld twee dagen per week. Het zal mogelijk zijn om je aan te melden voor een eerste dosis of een tweede dosis, ook als de eerste prik in een ander centrum werd gezet, luidt het. Er wordt gewerkt met vaccins van twee leveranciers: Pfizer (twee doses) en Johnson & Johnson (één dosis voor 41-plussers).

Negen mensen in Russische kliniek overleden na defect in zuurstofvoorziening

Wegens een onderbreking van de zuurstoftoediening zijn in een ziekenhuis in Rusland negen mensen omgekomen, zo hebben meerdere Russische persbureaus op gezag van de regering van de republiek Noord-Ossetië gemeld.

Volgens regeringsleider Sergej Menjalo is een ondergrondse zuurstofleiding stuk gegaan. Daardoor konden meerdere zeer zieke COVID-patiënten geen behandeling met de beademingsapparatuur meer krijgen.

Het ziekenhuispersoneel is dan begonnen zuurstofflessen te gebruiken voor de overlevenden. olgens het regionale ministerie van Volksgezondheid lagen op het tijdstip van het ongeluk zowat zeventig mensen aan beademingsapparatuur.

Coronavaccinatie wordt verplicht voor Amerikaanse soldaten

Een coronavaccinatie wordt verplicht voor alle Amerikaanse soldaten. De vaccinatieplicht gaat in uiterlijk half september. President Joe Biden is positief over deze boodschap die zijn defensieminister Lloyd Austin vandaag overbracht aan de strijdkrachten.

Biden en Austin zijn ervan overtuigd dat de maatregel nodig is om de troepen overal ter wereld zo veilig mogelijk te kunnen laten werken. 

Het Pentgon heeft bijna 1,4 miljoen soldaten in actieve dienst. Eind juli had Biden het leger gevraagd na te denken "hoe en wanneer" een coronavaccin toe te voegen is aan de lijst van verplichte inentingen. 

In de VS is meer dan de helft van de bevolking volledig ingeënt tegen COVID-19. Het door Biden gestelde objectief van minstens 70 procent van de volwassenen is pas begin vorige week gehaald, bijna een maand later dan verhoopt.

Meerdere coronabesmettingen in woonzorgcentra Wijtschate en Pittem

In het woonzorgcentrum Sint-Remigius in Pittem en Saint Médard in Wijtschate (Heuvelland) testten enkele bewoners en personeelsleden positief op het coronavirus. De besmette bewoners zijn allemaal gevaccineerd en zijn dus ook niet zwaar ziek. De bezoekersregeling zal aangepast worden om meer besmettingen te voorkomen. 

Lees meer in dit artikel:

Testevenement met 5.000 deelnemers in Arena5 incidentloos verlopen

Het testevenement zonder sociale afstand of verplicht mondmasker, zondag in de Arena5 in Brussel, is zonder incident verlopen. Na controle van het Covid Safe Ticket of COVID-certificaat, konden 5.000 personen een dj-set van het Italiaanse duo Tale Of Us bijwonen. 

 Bezoekers moesten aan de ingang eerst hun toegangsticket voor het festival laten controleren. In een tweede fase werd via de CovidSafeBE-app gecontroleerd of ze al meer dan twee weken geleden hun (dubbele) vaccinatie hadden gekregen, dan wel of ze minder dan 48 uur geleden een negatieve PCR-test hadden afgelegd of minder dan 24 uur geleden een negatieve antigeentest. Ook wie een medisch attest had waaruit bleek dat hij of zij genezen is van een COVID-19-besmetting, mocht binnen.

Zondag werden zo'n 5.000 tickets gescand, waaronder 1.200 van buitenlandse bezoekers. Slechts 15 procent van de scans vereiste aandacht van het managementteam, vaak vanwege een gebrek aan kennis of onjuiste installatie van het Covid Safe Ticket of de CovidSafeBE-app, een compatibiliteitsprobleem met QR-codes die in het buitenland zijn uitgegeven na een PCR-test of vertraging tussen het uitvoeren van de test en het bijwerken van de applicatie.

De gevallen waarvoor het Covid Safe Ticket niet gevonden of gescand kon worden, werden doorverwezen naar onze testcel voor een snelle antigeentest door een professional. Zo werden ter plaatse 280 gratis antigeentesten uitgevoerd. Slechts één bleek positief te zijn."

 

Franse spoorwegen geven goedgekeurde reizigers corona-polsband

De Franse spoorwegen hebben andere dienstverleners ingehuurd om de controle op de "gezondheidspas" op stations te stroomlijnen. Een particulier bedrijf keurt buiten al of treinreizigers "coronavrij" hun reis kunnen beginnen. Die krijgen een polsband. Op de eerste dag, maandag, is het een blauwe. De controleurs van de spoorwegmaatschappij SNCF zien dan op het perron wie ze niet meer op het coronavirus hoeven te checken voor ze instappen.

Sinds vandaag is een bewijs dat men gevaccineerd is tegen, negatief getest op of genezen van het coronavirus ook verplicht voor langere reizen in trein of bus. Het heeft de vervoersbedrijven voor een enorme extra taak geplaatst. Volgens Franse media zijn er niet genoeg controleurs, zeker nu er zo veel Fransen op vakantie zijn. Maar volgens de staatssecretaris van Transport, Jean-Baptiste Djebbari, wordt alles in het werk gesteld om zo veel mogelijk controles uit te voeren. 

BioNTech verwacht flink meer omzet van zijn coronavaccin

Biotechnologiebedrijf BioNTech verwacht dat het door het bedrijf ontwikkelde coronavaccin in samenwerking met partner Pfizer dit jaar goed zal zijn voor 15,9 miljard euro omzet. Daarmee is het Duitse bedrijf veel positiever dan de 12,4 miljard euro aan opbrengsten waar eerder rekening mee werd gehouden.

BioNTech en Pfizer ondertekenden onlangs contracten om dit jaar ongeveer 2,2 miljard doses van het vaccin, waarvoor twee prikken nodig zijn, te leveren. Volgend jaar en de komende jaren gaat het om zeker 1 miljard doses per jaar. De partners verwachten volgend jaar de capaciteit te hebben om 4 miljard doses van het vaccin te maken, aldus BioNTech.

Het coronavaccin is hard op weg het bestverkopende medicijn aller tijden te worden. Pfizer gaf eerder aan dit jaar 33,5 miljard dollar (28,8 miljard euro) aan opbrengsten te verwachten. Dat geld wordt verdeeld tussen de partners. BioNTech heeft daarnaast nog wat inkomsten uit directe verkoop. De meevaller heeft de Duitse onderneming voldoende geld gegeven voor de verdere ontwikkeling van nieuwe vaccins.

Laagst aantal nieuwe coronagevallen in ruim een maand in Nederland

In Nederland is het aantal nieuwe coronabesmettingen voor de vierde dag op rij gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 2.077 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu (RIVM), het laagste aantal sinds 5 juli.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 18.096 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 2.585 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde is nu al tijden aan het afnemen. Volgens het instituut zijn er het afgelopen etmaal twee sterfgevallen door corona gemeld.

1 positief geval na testevenement Boer Zoekt Bier in Diepenbeek

Na het testevenement Boer Zoekt Bier in Diepenbeek heeft 1 persoon positief getest op het coronavirus. Dat meldt burgemeester Rik Kriekels (N-VA) aan VRT NWS. Het gaat om gedeeltelijke resultaten, want het onderzoek loopt nog. De testen nadien gebeurden op vrijwillige basis.

Zowat een derde van de deelnemers heeft voor het festival startte deelgenomen aan het onderzoek. Net geen 60 procent was al meer dan twee weken volledig gevaccineerd (59,5 procent) en 38,8 procent was deels gevaccineerd. De rest was nog niet gevaccineerd.

Aan de ingang zijn de dag zelf 550 testen uitgevoerd. Daar was geen enkele positieve test bij. Er zijn aan de ingang enkele mensen geweigerd omdat ze niet met de CovidSafeBE-app konden aantonen dat ze of getest, gevaccineerd of hersteld zijn van corona.

357 deelnemers hebben na het festival de vervolgvragenlijst ingevuld. 61,9 procent van de deelnemers geeft aan dat ze zich nadien hebben laten testen. 12,9 procent was dat bij het invullen van de lijst van plan, maar had dat nog niet gedaan. Een kwart plande geen test.

Van die geteste deelnemers heeft 1 persoon positief getest. De vragenlijst loopt nog. Wie op Boer Zoekt Bier was en de enquête nog niet heeft ingevuld, kan dus nog steeds doen.

VRT NWS was aanwezig op Boer Zoekt Bier, herbekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Schotland heft aantal beperkingen op

In Schotland zijn vandaag de meeste beperkingen opnieuw opgeheven, zoals de wettelijke vereisten om fysiek afstand te bewaren. Alle zaken, ook nachtclubs, mogen opnieuw openen. Enkele maatregelen, zoals het dragen van mondmaskers in openbare gebouwen en op het openbaar vervoer, blijven wel nog gelden. 

Onder de nieuwe regels kunnen volwassen die twee vaccindoses hebben gekregen en alle kinderen isolatie vermijden bij een risicocontact, als ze geen symptomen vertonen en een negatieve PCR-test kunnen voorleggen.

Leerlingen en leerkrachten moeten binnen mondmaskers blijven dragen tot zes weken na de heropening van de scholen. Volledige klassen hoeven niet langer thuis te blijven bij een besmetting. Kinderen en volwassenen die een hoogrisicocontact hadden, moeten zich wel isoleren.

Premier Nicola Sturgeon zei vorige week in het parlement dat het land een gestage afname in het aantal besmettingen kent en een succesvolle vaccinatiecampagne. In Schotland zijn al 3.323.466 van de ongeveer 5,46 miljoen inwoners volledig gevaccineerd.

Organisatoren Lokerse Feesten zijn tevreden

Op het einde van de corona-editie van de Lokerse Feesten blikken de organisatoren meer dan tevreden terug. Ondanks het feit dat ze maar konden - en mochten - rekenen op een zesde van het aantal bezoekers van andere jaren én ondanks het slechte weer, hebben ze het alleen maar over een geslaagde editie.

"We hebben dankzij het publiek en de artiesten 10 dagen lang een echte festivalsfeer kunnen creëren," zegt voorzitter Timothy Heyninck.     

Lees er hier alles over:

Nederlanders krijgen twee gratis zelftesten

Alle Nederlanders die dat willen, kunnen binnenkort twee gratis zelftesten bestellen. "Testen blijft belangrijk want zonder dat je het zelf weet, kun je andere mensen besmetten, ook als je geen klachten hebt", aldus het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid.

Deze maand krijgen alle Nederlandse gezinnen een brief met een code in de bus, waarmee ze de zelftesten kunnen bestellen. De eerste brieven vallen morgen in de brievenbus. Scholieren en studenten kunnen de gratis zelftesten ook krijgen via hun school, universiteit of andere opleiding.

Vorig jaar liep na de zomervakantie het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames snel op. De Nederlandse regering hoopt dat dit najaar te voorkomen.

Vlaanderen zet 150.000 dosissen van AstraZeneca elders in

Vlaanderen schenkt 150.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin weg aan regio's of landen waar er minder of geen vaccins ter beschikking zijn. Het gaat om vaccins die al geleverd zijn en waarbij niet via het Covax-programma, het internationale programma waarmee de Verenigde Naties en hun partners coronavaccins opkopen en herverdelen in arme landen, kan gewerkt worden. De bestemming van de 150.000 doses moet nog bepaald worden.

Eerder leverde ons land al via Covax (waarbij de vaccinproducent rechtstreeks levert) 168.000 dosissen aan Oekraïne en 225.000 dosissen aan Kosovo, Armenië en Georgië.

AP