Engie/Electrabel in beroep tegen geweigerde vergunning voor nieuwe gascentrale, dossier nu bij Vlaams minister Demir

Energiebedrijf Engie/Electrabel gaat in beroep tegen de beslissing van de provincie Vlaams-Brabant om geen vergunning te geven voor een nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Door het beroep verschuift het dossier naar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die de knoop zal moeten doorhakken.

Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant weigerde vorige maand een vergunning te geven aan Engie/Electrabel voor een nieuwe gascentrale in Vilvoorde. De nieuwe gascentrale is onder meer bedoeld om het stroomverlies van een eventuele volledige kernuitstap op te vangen, maar is volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) ook nodig om de kerncentrales te vervangen waarover iedereen het wel eens is om ze te sluiten.

De administratie van de provincie had een positief advies gegeven voor de vergunning voor de gascentrale en ook verschillende expertenadviezen klonken positief, maar het provinciebestuur weigerde de vergunning toch, omdat de centrale te veel stikstof, CO2 en ammoniak zou uitstoten.

Engie/Electrabel is het daar niet mee eens en gaat in beroep tegen de beslissing van het provinciebestuur. "Wij waren zeer verrast door die beslissing, aangezien we voor dit project enorme inspanningen willen doen om de impact op milieu en omgeving zo minimaal mogelijk te houden", zegt woordvoerster Hellen Smeets. "Die inspanningen werden ook erkend in unaniem gunstig advies door verschillende instanties en het is zeer uitzonderlijk dat de deputatie tegen het advies van deze experten ingaat."

Dossier naar Demir

Door het beroep verschuift het dossier nu naar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die de knoop moet doorhakken. Van de N-VA is geweten dat ze tegen de kernuitstap is. De partij zit in het Vlaams-Brabantse provinciebestuur, maar gedeputeerde Gunther Coppens ontkende vorige maand dat de weigering daar iets mee te maken had. "We bekijken alles dossier per dossier."

Vlaams minister Demir, ook van de N-VA, liet al uitschijnen dat ze de vergunning voor de gascentrale niet zomaar zal goedkeuren. Maar ze weerlegt met klem dat de N-VA een politiek spel zou spelen, om de kernuitstap van de federale regering te dwarsbomen.

Federaal minister Van der Straeten vertrouwt er naar eigen zeggen op dat Demir de juiste beslissing zal nemen. "Mevrouw Demir heeft gezegd dat ze alle dossiers op hun mérites zal beoordelen. Ik vertrouw erop dat de Vlaamse regering deze investering van 500 miljoen hoog op haar agenda heeft staan en dat zij dat op dezelfde objectieve manier zal benaderen", zei ze vorige maand in "Terzake".

Meest gelezen