Radio 2

Friese Fierljeppen verovert het Waasland: met een lange stok over sloten springen

In Kieldrecht bij Beveren vond het Vlaams kampioenschap Fierljeppen plaats. Fierljeppen is een sport uit het Nederlandse Friesland. Je moet met een lange stok zo ver mogelijk over een beek springen. De winnaar bij de mannen sprong 11 meter ver, bij de vrouwen was dat een sprong van 9 meter en 39 centimeter. 

Nederland is een land met veel water en in die gebieden wordt al eeuwen de polsstok gebruikt om sloten over te steken. Het was een transportmiddel dat geleidelijk aan ook is uitgebreid naar een sportief gebeuren. In Nederland is de eerste wedstrijd in 1767 georganiseerd. In de jaren zeventig en zestig van vorige eeuw raakte de sport ook in België bekend. 

Vlaams Kampioenschap

In Friesland leren de kinderen al van jongs af aan over sloten springen. "In een zotte bui op café vonden we dat de Prosperpolder ook geschikt was om over de sloten te springen. En zo is het idee ontstaan om een Vlaams kampioenschap te organiseren", zegt organisator Marc Van Mol. 

In een zotte bui op café vonden we dat er iets speciaals in onze polders kon georganiseerd worden

Marc Van Mol, organisator

"Het polderdorp is ideaal om zoiets te organiseren, maar we moeten nog veel leren, we kunnen niet wedijveren met de Friezen. Het is vooral een combinatie van mooi weer en veel plezier. Alhoewel het dit jaar wel afwachten was of we het wel konden organiseren door de coronapandemie, maar het is gelukt en we zijn meer dan tevreden. Met 40 deelnemers en veel volk was het een geslaagd Vlaams kampioenschap."

Belgisch record is 15 meter en 61 centimeter

Bart Van Gassen won gisteren bij de mannen. Voor hem is fierljeppen een combinatie van turnen, klimmen en evenwicht. "Echt trainen doe ik niet, ik laat het wat op mij afkomen. Drie jaar geleden haalde ik mijn Belgisch record, in de Prosperpolder zat ik aan een sprong van 11 meter. Dat is zeer goed, maar van de Friezen kan ik niet winnen, die halen makkelijk sprongen van 20 meter. "

Bij de vrouwen was Karen De Ridder winnaar, zij sprong 9 meter en 39 centimeter. 

Radio 2
kasto80

Meest gelezen