Radio 2

Herdenkingskruis voor drie verzets­helden uit Zelzate komt weer thuis

Na bijna 80 jaar komt een herdenkingskruis voor drie verzetshelden uit Zelzate terug naar de gemeente. Het kruis staat al 40 jaar in de duinen in Nederland, omdat de drie verzetshelden daar geëxecuteerd zijn. 

Het kruis is een betonnen kruis van 3 meter hoog en weegt 170 kilogram. Het kruis zelf is zwaar beschadigd en wordt in Nederland vervangen door een nieuw. Het oude, originele kruis komt naar de gemeente Zelzate en zal er een geschikte plek krijgen. Het is nog niet duidelijk waar het kruis in de gemeente komt. "Maar het zal een eervolle plaats krijgen, waar iedereen het kan zien om nooit te vergeten wat er gebeurd is", zegt burgemeester Brent Meuleman (Vooruit).

Geschiedenis is belangrijk om lessen te trekken en te onthouden waar fascisme toe leidt

burgemeester Brent Meuleman

Op 11 september 1944 zijn drie Zelzaatse verzetsstrijders gefusilleerd in de duinen over de grens, in Nederland. Dat gebeurde nadat de drie mannen twee Engelse en een Amerikaanse piloot bij hen thuis onderdak hadden gegeven. Ze zijn daarvoor gevangengenomen en door de Duitsers gefusilleerd. 

De drie Zelzaatse verzetsmannen waren André Pierets, zijn schoonbroer Albert De Colvenaer en de jonge 17-jarige zoon Yvan De Colvenaer. Nederland heeft jaren geleden op de plaats waar de mannen zijn gedood een kruis geplaatst als nagedachtenis. De lichamen van de verzetsstrijders zijn wel naar Zelzate gebracht, en daar liggen ze ook begraven. 

Pierets de Colvenaerplein

"Zelzate heeft al een plein dat naar de drie helden is genoemd", zegt burgemeester Meuleman. "Maar we willen meer, we willen elk jaar verzetsstrijders eren. Het is belangrijk dat iedereen zijn geschiedenis kent, het verzet is daar een zeer belangrijk onderdeel van. We zijn daarom ook opgelucht dat we het oude herdenkingskruis naar huis kunnen brengen. We zoeken nog een plek in de gemeente waar het monument echt tot zijn recht komt."

Op 11 september komt het oude kruis aan in de gemeente. "77 jaar lang hebben we er op gewacht. Nu gaan we er een ingetogen, serene plechtigheid van maken. Ook de familie van de overleden verzetsstrijders gaan we uitnodigen. Laten we nooit vergeten wat er gebeurd is en blijf het vertellen aan de toekomstige generaties."

Radio 2
kasto80

Meest gelezen