Historisch grote brand in Californië vernielt honderdduizenden hectaren bos: "Alsof we door oorlogszone reden"

Een grote brand in het noorden van de staat Californië - de zogenoemde "Dixie Fire" - heeft al honderdduizenden hectaren bos vernield. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat het vuur snel gedoofd zal worden. Het gaat om de op één na grootste brand in de geschiedenis van de staat. 

De zogenaamde "Dixie Fire" woedt al sinds 13 juli in het bosrijke noorden van de staat Californië. Tot nu toe is al meer dan 187.000 hectare in de as gelegd. Honderden huizen en bedrijven zijn vernield en duizenden mensen zijn geëvacueerd. In totaal zijn 5.000 brandweerlui ingezet om het vuur te bestrijden.

Ook de historische stad Greenville, 150 kilometer ten noorden van Sacramento, werd de afgelopen dagen opgeslokt door de brand, een stad die gesticht werd in de tijd van de Californische goldrush in de 19e eeuw. Vijf mensen zijn nog altijd vermist. "Het was alsof we door een oorlogszone reden", zegt een van de geëvacueerde inwoners. 

Bekijk hier enkele ruwe beelden van Greenville:

Videospeler inladen...
Inwoners vertrekken op de vlucht voor het vuur.

Rook tot in Colorado

Voorlopig is de wind wat afgenomen en zijn de temperaturen gedaald, waardoor het vuur nu minder snel gaat. Maar een dikke rookwolk bedekt nu grote delen  van Noord-Californië. De rook drijft zelfs tot in naburige staten zoals Utah en Colorado. Op de Ironman in Boulder dit weekend hadden de deelnemers last van de rook: "Ik voel me futloos en mijn longen doen pijn", zei een van de atleten na afloop.

Gouverneur Gavin Newsom sprak zijn bezorgdheid uit na een bezoek aan de smeulende ruïnes van Greenville. "Deze bosbranden worden veroorzaakt door de klimaatopwarming en we moeten onder ogen zien dat we die moeten aanpakken, niet alleen in deze staat maar op het niveau van het land", zei hij. 

Een slachtoffer van de brand in Greenville

Hetere temperaturen

Voor de volgende dagen worden opnieuw temperaturen rond 38 graden verwacht en ook de wind gaat weer aanwakkeren. Volgens experten zal het nog zeker 10 dagen duren voor het vuur gedoofd zal zijn. 

De "Dixie Fire" wordt in omvang voorlopig alleen overtroffen door de brand van vorig jaar. Vijf van de grootste branden sinds het begin van de metingen in Californië dateren van de afgelopen vijf jaar. 

Een brandweerman rust uit naast zijn truck.

Meest gelezen