James van Leuven

Meer bezoekers in Wortel-Kolonie sinds benoeming Unesco Werelderfgoed: "Van over heel België en zelfs uit Nederland"

Precies twee weken geleden benoemde Unesco Wortel-Kolonie tot werelderfgoed en dat merken ze bij het bezoekerscentrum De Klapekster van Natuurpunt. Er komen opvallend meer bezoekers uit alle uithoeken van het land en uit Nederland, waar ook een landloperskolonie werelderfgoed werd. "Het zijn niet de gebouwen of bossen die werelderfgoed zijn, maar het verhaal erachter", vertelt Koen Verschueren van het bezoekerscentrum de Klapekster van Natuurpunt. 

Sinds de benoeming tot Unesco Werelderfgoed zijn er bij Wortel-Kolonie een pak meer bezoekers. "Zelfs als we gesloten zijn in de voormiddag en op maandag, komen er mensen kijken. Ze willen het allemaal met eigen ogen zien", zegt Koen Verschueren.   

De bezoekers komen van overal. "Van Limburg, Brussel, maar ook van Nederland", zegt Verschueren. "Ze hebben ook echt vragen bij en willen iets zien en beleven."  

Bezoekers teleurgesteld

Sommige bezoekers zijn wat teleurgesteld, want ze verwachten ook gebouwen te kunnen bezoeken. "Je kan hier vooral rust vinden. Er zijn akkers, bossen en oude gewone huizen", vertelt Verschueren. "Vooral het verhaal is werelderfgoed geworden. Er werd in Wortel-Kolonie aan armoedebestrijding gedaan en dat verhaal is erfgoed geworden."

Vanaf dat de gids begint te vertellen, begrijpen de mensen het

Koen Verschueren, verantwoordelijke bezoekerscentrum de Klapekster Natuurpunt

In De Klapekster is er ook een tentoonstelling over de kolonie en er is ook een erfgoedwandeling uitgestippeld. "Vanaf dat de gids begint te vertellen, begrijpen de mensen dat er heel wat geschiedenis achter zit."

Meest gelezen