Radio 2

Nog nooit zo weinig verkeersdoden in West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen daalde het aantal verkeersdoden in de eerste 6 maanden van het jaar. Er kwamen 13 personen ter plaatse om het leven na een verkeersongeval. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 15. Dat staat te lezen in de verkeersveiligheidsbarometer van verkeersinstituut Vias.

Volgens de laatste verkeersveiligheidsbarometer van verkeersinstituut Vias waren er in Vlaanderen in de eerste 6 maanden van dit jaar 109 doden na een verkeersongeval. Dat is het hoogste aantal sinds 2016. Maar in West-Vlaanderen merken ze net het omgekeerde. Daar waren er nog nooit zo weinig verkeersdoden.

"In de eerste 6 maanden van het jaar merken we in de provincie West-Vlaanderen een structureel dalende trend op. En dat sinds 2013. Het is de enige provincie in Vlaanderen waar die trend zo uitgesproken is", zegt Stef Willems van het verkeersinstituut Vias. "In totaal stierven er in de eerste helft van dit jaar 13 mensen in het verkeer. Het gaat dan om personen die ter plaatse sterven, niet achteraf in een ziekenhuis. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 15."

Ongevallen met letsels

Het aantal ongevallen met letsels stijgt met 4 procent in de provincie West-Vlaanderen. Daaronder vallen de ongevallen met verwondingen en de dodelijke slachtoffers die niet ter plaatse, maar achteraf in het ziekenhuis overlijden. "Het aantal letselongevallen steeg met 4 procent in vergelijking met het uitzonderlijke voorjaar van 2020, waar we ons verschillende maanden niet of veel minder konden verplaatsen. Maar ook met die stijging van 4 procent heeft de provincie West-Vlaanderen het beste cijfer van alle Vlaamse provincies.

Meest gelezen