AFP or licensors

Priester vermoord in Frankrijk, verdachte stichtte vorig jaar al brand in kathedraal van Nantes

In het Franse departement Vendée, in het westen van het land, is een priester vermoord. De vermoedelijke dader heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Het gaat om dezelfde man die vorige zomer al werd verdacht van brandstichting in de kathedraal van de Franse stad Nantes. 

Het levenloze lichaam van de 60-jarige priester werd vanmorgen ontdekt in een religieuze gemeenschap in Saint-Laurent-sur-Sèvre, een dorp in het westen van Frankrijk. De dood van de priester werd eerst gemeld door het conservatieve blad Valeurs Actuelles en is bevestigd door minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin.  

De vermoedelijke dader is zichzelf gaan aangeven op het politiebureau van Mortagne-sur-Sèvre. Het gaat om een 40-jarige man die afkomstig is uit Rwanda en als vluchteling naar Frankrijk was gekomen. 

Vorig jaar werd hij al opgepakt wegens brandstichting in de kathedraal van Nantes, waar hij als vrijwilliger bij de parochie werkte. Hij werd aanvankelijk in voorlopige hechtenis genomen, maar kwam vrij en stond sindsdien onder gerechtelijk toezicht. 

De brand in de kathedraal richtte aanzienlijke schade aan, zoals ook te zien is op onderstaande beelden van vorig jaar:

Videospeler inladen...

De man verbleef tot eind vorige maand in een psychiatrisch ziekenhuis en had sindsdien onderdak gevonden bij de religieuze gemeenschap waartoe ook de priester behoorde. Daar diende hij te blijven en zich tweemaal per maand te melden bij de plaatselijke politiedienst. 

De priester werd dood teruggevonden in het pand van de religieuze gemeenschap. Volgens de eerste vaststellingen stierf hij nadat hij was geslagen. Er is een onderzoek ingesteld wegens vrijwillige doodslag. Volgens de procureur is er geen terroristisch motief in deze zaak.  

Meteen nadat het nieuws bekend was geraakt, kwam Marine Le Pen, boegbeeld van het uiterst rechtse Rassemblement National, met een fel bericht op Twitter. "In Frankrijk kan men illegaal zijn, de kathedraal van Nantes in brand steken, nooit worden uitgewezen, en recidiveren door een priester te vermoorden", tweette Le Pen, die het ook heeft over het "complete falen van de staat en Gérald Darmanin".

 "Deze buitenlander kon ondanks zijn uitzettingsbevel niet worden uitgezet zolang zijn gerechtelijk toezicht niet was opgeheven", repliceerde Darmanin. Hij beschuldigt Le Pen ervan "een polemiek te starten zonder de feiten te kennen".

Meest gelezen