Basketbalster Ann Wauters: "Er zijn wonden geslagen, maar ook kijken waar er oplossingen liggen"

De Belgian Cats kunnen het op dit moment nog niet aan om een gesprek te voeren met Sporza-journalist Eddy Demarez, zegt basketbalster Ann Wauters. “Maar daarna zou ik daar zeker wel voor openstaan”, zegt het Belgische basket-icoon. De uitspraken die Demarez afgelopen weekend deed over het nationale basketbalteam tonen volgens Wauters aan dat er een verdere mentaliteitsverandering moet komen. Want “zo’n praat hoort nergens thuis, ook zelfs niet op café”.

"Dit kan ook een moment zijn voor een open gesprek over wat wij verwachten als sporters en waarin een sportredactie anders kan zijn." Bekijk hieronder het gesprek met Ann Wauters in "Terzake":

Videospeler inladen...

De uitspraken die  VRT-sportjournalist Eddy Demarez afgelopen weekend over hen deed, zijn heel hard aangekomen bij de Belgische basketbalvrouwen. 

Nadat Demarez zaterdagmiddag via een online videokanaal commentaar had gegeven bij de huldiging van de teruggekeerde olympische medaillewinnaars, deed hij ongepaste uitlatingen over de vermeende geaardheid, het fysieke voorkomen en de naam van de Belgian Cats.

Tot op het bot

“Die woorden waren heel kwetsend”, zei basketbalster Ann Wauters vanmorgen al in het Radio 1-programma "De ochtend". “Zo’n praat hoort nergens thuis, ook niet op café zoals ik nu ook wel eens lees.”

Wauters zegt dat ze met het ouder worden weliswaar een dikkere huid heeft gekweekt voor homofobe uitspraken.  “Persoonlijk raakt het mij niet meer tot op het bot (...) Maar ik kan me inbeelden dat jongeren het er nog veel moeilijker mee hebben.” Maar de uitspraken over fysieke kenmerken gingen er volgens Wauters los over.

"Het was op een onbewaakt moment, dan hoor je wat mensen echt denken. Als ze in je gezicht vriendelijk zijn en zogezegd respect hebben, maar achteraf toch niet, dan doet dat dubbel pijn", zegt ze in "Terzake."

Beluister hier het gesprek met Ann Wauters uit het Radio 1-programma "De ochtend" en lees eronder verder

Excuses

De VRT nam het afgelopen weekend al uitdrukkelijk afstand van de uitspraken van Demarez en zette de journalist op non-actief. Demarez bood schriftelijk ook zijn verontschuldigingen aan en vroeg aan de Belgian Cats om hen ook persoonlijk zijn excuses te kunnen overmaken. 

Maar dat is niet voldoende voor de Belgische basketbalbond en de Belgian Cats. Ze vragen "met aandrang" het ontslag van sportjournalist Eddy Demarez en beraden zich of verdere juridische acties noodzakelijk zijn.

Gesprek

Het aanbod om het gesprek aan te gaan, slaan de basketvrouwen af. “Nu leeft het in de groep dat we dit nog niet aankunnen”, zegt Ann Wauters hierover. Maar op de langere termijn sluit ze het toch niet uit dat er nog een gesprek komt. “Als er zoiets gebeurt, moet er wat tijd overheen gaan. Zodat het kan helen. Maar daarna zou ik daar zeker wel voor openstaan.”

De uitspraken van Demarez tonen volgens Wauters aan dat er een mentaliteitsverandering moet komen. “Deze woorden hebben onze naïviteit weggenomen en ons doen beseffen dat er nog altijd heel veel werk aan de winkel is. De persoon die die uitspraken heeft gedaan, heeft er natuurlijk spijt van en die excuses moesten er absoluut komen. Maar die kwetsende woorden blijven veel langer hangen.”

Kantelmoment

Wauters betreurt dat er nog altijd dergelijke seksistische uitspraken worden gedaan over vrouwen die niet in het traditionele plaatje passen. Die woorden hebben er hard ingehakt bij Wauters en haar collega’s. "Als je te mannelijk bent, word je erop afgerekend. We moeten precies passen in één beeld en dat is gewoon fout."

Wauters ging ervan uit dat dat hokjesdenken intussen verleden tijd was. Terwijl heel veel mensen breder denken, is dat dus nog niet het geval. Volgens Wauters staan we op dat vlak op een kantelmoment en is er nog werk aan de winkel, ook op sportredacties. "Dit kan een moment zijn om te spreken over wat wij verwachten als sporters en waarin een sportredactie anders kan zijn. Daar liggen misschien wel oplossingen."

Want hoe er op sportredacties naar vrouwensporten wordt gekeken, moet veranderen, aldus Wauters. “Dat blijkt nu nog eens.” En zo besluit Wauters hoopvol, “zo’n pijnlijk voorval kan misschien ook nog wel iets constructiefs betekenen”. 

Unia opent dossier na klachten

Intussen heeft Gelijkekansencentrum Unia een dossier geopend over de uitspraken die Eddy Demarez deed. Het centrum ontving een twintigtal meldingen en heeft daarom beslist om te bekijken of en zo ja, welke verdere stappen het neemt. "We bekijken momenteel alle elementen binnen het dossier, om zo een antwoord te kunnen geven aan de melders," klinkt het bij Unia. 

Het gaat om meldingen van burgers die zelf niet rechtstreeks betrokken zijn bij de uitspraken. "Ze vonden de uitspraken over onder andere de seksuele geaardheid en fysieke kenmerken van de spelers discriminatoir." 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen