(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Duitsland maakt budget van 30 miljard euro vrij voor heropbouw na zware overstromingen

Duitsland zal 30 miljard euro vrijmaken voor de heropbouw in de regio's in het westen die vorige maand zwaar werden getroffen door overstromingen. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel aangekondigd. Het geld wordt vrijgemaakt door de federale staat en de zestien deelstaten, in een teken van nationale solidariteit, zei Merkel tijdens een persconferentie.

De Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen werden zwaar getroffen. Er werden tot nu toe zowat 190 doden geteld na het noodweer, maar er zijn nog altijd mensen vermist. De schade is enorm: huizen, scholen en fabrieken, maar ook wegen en spoorwegen werden verwoest. 

In totaal zal de schade zeker 26 miljard euro bedragen, gaf Armin Laschet, premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de belangrijkste kandidaat om bondskanselier Angela Merkel op te volgen, gisteren al aan. Het nationale wederopbouwfonds zal 20 tot 30 miljard euro moeten bevatten, zei hij.

Alleen al in de deelstaat Noordrijn-Westfalen zullen de kosten volgens Laschet naar verwachting meer dan 13 miljard euro bedragen. De schade in de aangrenzende deelstaat Rijnland-Palts zal naar verwachting minstens even hoog zijn. In beide regio's vielen in totaal 184 doden.

Alleen al in Noordrijn-Westfalen zijn meer dan 150 scholen en meer dan 200 kinderdagverblijven beschadigd. Ook artsenpraktijken en meer dan 50 apotheken liepen schade op door de overstromingen. Laschet omschreef ze tijdens een speciale zitting van het deelstaatparlement gisteren als "de ergste natuurramp die zijn deelstaat heeft getroffen sinds de oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland, in de jaren na de Tweede Wereldoorlog".

Duitsland wil lessen trekken uit de tragedie en bestudeert verschillende manieren om zijn rampenwaarschuwingssysteem te verbeteren, waaronder de implementatie van meldingen via mobiele telefoons.

Meest gelezen