Aantal jobstudenten weer op niveau van recordjaar 2019: "Het herstel zet zich door"

In juli waren er bijna evenveel studenten aan het werk als twee zomers geleden. Dat blijkt uit cijfers van Randstad, het grootste uitzendbedrijf op vlak van studentenarbeid. Het aantal jobstudenten stijgt met 21 procent ten opzichte van rampjaar 2020. Studenten werken nu wel minder lang, gemiddeld twee uur minder dan in 2019.

Er zijn deze zomer weer bijna evenveel werkende studenten als in 2019. Dat blijkt uit data van HR-bedrijf Randstad, met 20.000 jobstudenten de grootste werkgever op vlak van studentenarbeid.

Het aantal jobstudenten steeg in juli met 21 procent ten opzichte van vorig jaar, toen de zomer gekenmerkt werd door verschillende coronabeperkingen. Daarmee zitten we nog maar 1 procent onder het cijfer van 2019, een recordjaar op vlak van studentenarbeid.

"We zien dat het herstel dat zich in de paasvakantie al aftekende, zich verderzet", zegt Wim Van der Linden van Randstad. "Het feit dat het aantal werkende studenten al terug op het niveau van 2019 zit, is zeer mooi."

Wel nog minder uren

Het totaal aantal gewerkte uren ligt wel nog 10 procent lager dan in 2019. Studenten werken gemiddeld dan ook minder lang, zo'n twee uur minder dan twee jaar geleden.

Gemiddeld werkten studenten afgelopen maand 21 uur per week. Dat is in lijn met de 20,5 uur van vorig jaar. In 2019 was dat nog 23 uur per week.

"Dat heeft allicht te maken met het feit dat traditionele sectoren voor studentenjobs, zoals pretparken, evenementen en horeca, nog niet op volle toeren draaien", aldus Van der Linden. "We zitten bijvoorbeeld nog altijd met een sluitingsuur. En ook het slechtere weer zal, met name in de horeca, wel een rol spelen."

Meest gelezen