Radio 2

Beeld in Poperinge dat beeldenstorm overleefde blijkt dan toch een replica te zijn

Volgens de legende was het oude beeld op de Sint-Bertinuskerk in Poperinge het laatste beeld dat de beeldenstorm had overleefd. Het beeld zou in de 16de eeuw hoog op de kerktoren buiten het bereik van protestantse beeldenstormers gebleven zijn. Maar nu het na 140 jaar voor restauratie naar beneden werd gehaald, blijkt dat niet te kloppen. Het beeld werd gemaakt in 1865 na de beeldenstorm en is dus niet 300 jaar ouder zoals de legende beweerde.

Het zogenaamde oudste beeldje op de toren van de Sint-Bertinuskerk in Poperinge werd gisteren met een hoogtewerker naar beneden gehaald voor restauratie. Het beeld is amper 70 centimeter groot en staat 18 meter hoog. Volgens de legende zou het beeld gemaakt zijn voor de beeldenstorm, die plaatsvond in de 16de eeuw. Toen vernielden protestanten heel wat heiligenbeelden in de katholieke kerken. Daardoor blijven er tot op vandaag heel weinig heiligbeelden van voor de 16de eeuw over. 

Het beeld werd naar beneden gehaald omdat het sterk aangetast is en dringend moet gerestaureerd worden. Het is de eerste keer in 140 jaar dat het beeld naar beneden komt. Voor de restauraties van de kerk in de jaren '60 had niemand het beeld van dichtbij gezien en kon er dus geen exacte datum of beeldhouwer bepaald worden. Maar nu het beeld uit zijn nis werd gehaald, blijkt dat het helemaal niet zo oud is als men dacht. 

Radio 2

Toen gisteren het beeld van op de kerktoren naar beneden werd gehaald, kwamen de restaurateurs en architecten te weten dat het om een replica gaat. "Op de achterkant van het beeldje hebben we een inscriptie teruggevonden. Het werd gemaakt in 1865 door een zekere Jean-Pierre Dethoor. Over de voornaam zijn we niet zeker, want die is ondertussen niet meer goed leesbaar. Maar nu weten we dus zeker dat het gaat om een recenter beeld, een replica van wat er moet gestaan hebben voor de beeldenstorm. Bij restauraties kom je altijd voor verrassingen te staan. De ene is wel wat leuker dan de andere natuurlijk", vertelt architect Dries Vanhove. 

Radio 2

Beeld van Sint-Catharina en niet Maria

Het beeld stond wellicht voor de 16de eeuw eerst op de Sint-Catharinakapel op het Vroonhof in Poperinge. Vroeger dacht men dat het oude beeld op de kerk één was van de heilige Maria. Maar enkele specialisten zagen dat het beeld vervaagde attributen vasthield, zoals een kroon, boek met slot en waarschijnlijk een zwaard. Daardoor kunnen ze vaststellen dat het om Sint-Catharina van Alexandrië gaat. Zij werd vroeger aanbeden in Poperinge lang voor de Sint-Bertinuskerk gebouwd werd. Na de afbraak van de Sint-Catharinakapel werd het beeld dan waarschijnlijk naar een nis op de kerk verplaatst. 

Het oude beeld uit 1865 zal na een grondige restauratie voortaan binnen in de Sint-Bertinuskerk van Poperinge bewaard worden. Buiten in de 18 meter hoge nis op de kerktoren zal een replica van deze replica van Sint-Catharina geplaatst worden. 

 

Meest gelezen