Arboretum Kalmthout

Bloeiende Heilige Lotusbloemen zorgen voor exotische taferelen in Arboretum Kalmthout

In het arboretum van Kalmthout staan de Heilige Lotusbloemen bijna in bloei. Dat zorgt voor exotische taferelen. “Zelfs als ze uitgebloeid zijn, zijn ze nog mooi”, zegt Bram Rammeloo van Arboretum Kalmthout. “Het zijn net rechtopstaande douchekopjes die de hele herfst nog boven het water uitsteken.”

Wie door het coronavirus niet op reis kan gaan naar verre bestemmingen, kan op uitstap richting het arboretum van Kalmthout om tropische taferelen te aanschouwen. Daar staan de Heilige Lotusbloemen bijna in bloei.

De Heilige Lotusbloemen zijn ze het ideale rustpunt voor de vele insecten op onze vijver
Bram Rammeloo, Arboretum Kalmthout

“De bloemen ontstaan uit wortelstokken in het slijk op de bodem van de vijver. De bloemen zelf ontluiken zo’n 40 à 50 cm boven het wateroppervlakte”, vertelt Bram Rammeloo van Arboretum Kalmthout. Daarmee zijn ze anders dan de gele waterlelie, wiens bladeren op het water drijven.

“Ze kregen de naam Heilige Lotusbloem, omdat ze vaak in tempelcomplexen staan. Daarnaast hebben ze een belangrijke symbolische waarde binnen het Boeddhisme. Hier in het arboretum zijn ze het ideale rustpunt voor de vele insecten op onze vijver”, aldus Rammeloo.

Rechtopstaande douchekopjes

Arboretum Kalmthout

De strenge winter van vorig jaar, heeft geen invloed gehad om de bloei van deze Heilige Lotus. “Ze zijn winterhard. Afgelopen winter hebben ze onder het ijs van de vijver gezeten. Elk jaar is het dus afwachten waar ze precies op de vijver zullen opduiken.”

Wie de bloemen van dichtbij wil bewonderen, hoeft zich volgens Rammeloo niet te haasen. “Ook in de herfst blijven ze mooi. Dan lijken de vruchtdozen net op rechtopstaande douchekopjes."

Meest gelezen