Zal er binnenkort weer gedanst kunnen worden op huwelijksfeesten, dankzij het Covid Safe Ticket?
mr.jerry

CD&V-voorzitter Coens voor uitbreiding coronapas naar kleine evenementen: "Bijna iedereen heeft kans op vaccin gehad"

CD&V-voorzitter Joachim Coens vindt dat het Covid Safe Ticket ook op kleinere evenementen moet worden ingezet, zoals personeelsfeesten of huwelijken. Dat heeft hij gezegd in "De wereld vandaag" (Radio 1). Vanaf vrijdag kunnen organisatoren van grote outdoorevenementen, met meer dan 1.500 mensen, het Covid Safe Ticket inzetten. Volgens Coens zijn ook organisatoren van kleinere evenementen vragende partij om dit toe te passen: een standpunt dat hij deelt met Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. De liberalen en groenen staan er niet voor te springen.

Eerder pleitte Vooruit-voorzitter Conner Rousseau al meermaals voor de uitbreiding van het Covid Safe Ticket naar kleinere evenementen, en ook Joachim Coens is voor. 

"Het is bijzonder belangrijk dat dit op tafel komt, want er zijn veel mensen die kleinere feesten op een veilige manier willen laten doorgaan", aldus Coens, die benadrukt dat dit wat hem betreft een "overgangsmaatregel" is.

"We zitten nu in de fase waarin zo goed als iedereen de kans heeft gehad om zich dubbel te laten vaccineren. Eerder was dat niet het geval, en zou een breed gebruik van zo'n Covid Safe Ticket discriminatie geweest zijn. Op dit moment vind ik dat de inzet van gelijk welk middel om kleinere feesten te organiseren, zoals een dansfeest op een huwelijk of een personeelsfeest, bekeken moet worden. Honderden mensen samenbrengen: dat moet lukken, en liefst zonder coronapas. Maar als het begin september toch zou kunnen, mét een coronapas, dan moeten we dit mogelijk maken", legt Coens uit in "De wereld vandaag".

Een coronapas inzetten in de horeca, zoals in Frankrijk of Italië het geval is: dat ziet Coens niet zitten. "De vraag komt vooral van organisatoren van feestelijkheden en kleine evenementen, en die vraag is legitiem. Voor de horeca is dat niet nodig: alles is geregeld, met protocollen en afstandsregels."

Coens benadrukt ook dat zo'n coronapas wat hem betreft alleen maar tijdelijk ingezet kan worden om meer bijeenkomsten en feesten mogelijk te maken. "Ik zie dat als een overgangsfase en zeker niet als een permanent systeem. Onze ambitie moet zijn om zo snel mogelijk veilig dingen te organiseren, en vooral tegen eind september weer grotendeels normaal te functioneren. In de loop van september kan zo'n coronapas dus een overgangsfase mogelijk maken, al hangt uiteraard alles af van de evolutie van het coronavirus en het aantal besmettingen."

Geen politieke consensus

Of de uitbreiding van het Covid Safe Ticket er komt, wordt nog stof voor discussie op een volgend Overlegcomité, in de tweede helft van augustus. Momenteel zitten de federale meerderheidspartijen hierover niet op één lijn. Eerder toonde Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zich al meermaals een voorstander: hij ziet er specifiek heil in voor personeelsfeesten, en huwelijksfeesten met enkele honderden gasten, zo herhaalt hij in De Standaard.

De liberalen en groenen zijn op zijn zachtst gezegd koele minnaars van zo'n uitbreiding, en waarschuwen voor een "pasjesmaatschappij", waar mensen quasi overal waar ze gaan en staan een coronapas moeten voorleggen. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert reageert via Twitter nog afwijzend op de oproep van Rousseau in De Standaard. Hij waarschuwt voor "een hellend vlak". En ook Jeremie Van Eeckhout, Vlaams parlementslid voor Groen, heeft het op Twitter over de gevaarlijke evolutie naar een "pasjesmaatschappij".

Meest gelezen