Erfgoedpanelen vertellen geschiedenis Zoet Water in Oud-Heverlee

Rond de vijvers van het Zoet Water in Oud-Heverlee zijn negen zogenoemde erfgoedpanelen geplaatst.  Het zijn informatieborden over de omgeving en de kunstwerken die er staan.  Zo verneem je meer over de geschiedenis van het Zoet Water.

Veel mensen komen wel eens wandelen of fietsen rond de vijvers van het Zoet Water in Oud-Heverlee, maar slechts een minderheid kent de geschiedenis van de site. Daarom zijn er negen zogenoemde erfgoedpanelen geplaatst rond de vijvers.  Het zijn informatieborden die je meer vertellen over de omgeving en de kunstwerken die er staan.  Wie nog meer wil weten, kan de QR-code scannen op de panelen.  "De site heeft een rijke historische geschiedenis", vertelt voorzitter Paul Coekelbergh van de heemkundige kring. "Veel mensen weten weinig over deze site en daarom vonden wij het tijd om een synthese te brengen van de historische achtergrond van het Zoet Water", zegt Paul Coekelbergh.

Recreatie- en ontspanningssite

"De familie Arenberg beschouwde deze site al in de 18e eeuw deze site als recreatie- en ontspanningsruimte. "We hebben foto's en aquarellen uit die tijd waarop te zien is dat Arenberg hier ontspanning kwam zoeken. Die vind je ook terug in de apps en ook tijdens de tentoonstelling die vanaf 12 september opengaat.  De panelen staan er sinds vrijdag en heel wat bezoekers hebben de scan al gedaan, zegt Paul Coekelbergh nog.

Toegankelijke erfgoedapp

"Bezoekers die meer willen weten over de geschiedenis kunnen dus terecht op de erfgoedapp door een QR-code te scannen. En dat gaat heel eenvoudig", zegt schepen van erfgoed Kris Debruyne (CD&V).  "Het makkelijkste is het om de erfgoedapp te downloaden en dan heb je meteen toegang tot alle informatie van die negen borden op de site. Je verneemt er meer over de horeca die er is geweest, over de kunststam, de kapel van Steenbergen, de fontein en nog veel meer", zegt schepen Debruyne nog. Zondag worden nog twee kunstwerken ingehuldigd, namelijk "De Zoete sfeer van Luk Wets" en "De Smaragden Tafels van Vancampenhout & Vancampenhout". "Zeker ook de moeite", zegt Kaat Van Wonterghem, die de borden mee heeft ontworpen.

Meest gelezen