Twintig stevige nestkasten voor steenuilen in Boutersem: "Natuurlijke biotoop verdwijnt langzaam" 

In Boutersem komen er extra nestkasten voor steenuilen. Het aantal steenuilen in de streek daalt en ook de bomen waarin de vogels hun nesten meestal bouwen, verdwijnen uit het landschap. Daarom kreeg vogelliefhebber Philippe Smets 3.000 euro subsidies van de gemeente voor de aankoop van 20 nestkasten.

"Het aantal steenuilen in de streek rond Boutersem is sterk gedaald", zegt vogelliefhebber Philippe Smets.  "De biotoop van de steenuil verdwijnt langzaam. Die vogel zit vooral in weilanden met kort gras en zijn broedplek bevindt zich vooral in holtes van oude bomen. En die bomen vind je ook bijna niet meer. Die worden tot brandhout verzaagd en dus verdwijnt ook de nestplaats van de steenuil", zegt Philippe.

Nieuwe nestkasten voor steenuil

"In het verleden maakten wij nestkasten uit recuperatiemateriaal", zegt Philippe, "maar die verslijten en nu dachten wij aan nieuwe nestkasten uit multiplex die weerbestendig zijn.  We hadden vernomen dat de gemeente geld ter beschikking had voor natuurprojecten en we hebben nu dus 3.000 euro gekregen om 20 stevige nestkasten aan te kopen. Dat is intussen al gebeurd en de gemeente heeft onze aankoop terugbetaald.  In de herfst en de winter gaan we die nestkasten ophangen", besluit een erg blije Philippe Smets.

Meest gelezen