Fietsersbond eist fietsersbrug in Waaslandhaven: "Kirsten is derde verkeersslachtoffer op 10 maanden tijd"

De fietsersbond heeft zijn vraag naar een fietsersbrug in de Waaslandhaven in Melsele nog maar eens herhaald. De bond deed dat tijdens de herdenking van een vrouw van 24 die een maand geleden aan de fietsoversteekplaats doodgereden werd door een vrachtwagen. Er vielen op 10 maanden tijd in 3ongevallen al 2 dodelijke slachtoffers op die plaats. Na 8 jaar 'gewoon vragen' is de fietsersbond van Beveren nu een petitie gestart om de brug te kunnen afdwingen. "Zo kan het niet meer verder, we willen 10.000 handtekeningen," zegt Jan Verhavert van de Fietsersbond Beveren. 

Een witte fiets tegen een verkeerspaal, witte rozen en witte lintjes tonen de plaats waar vorige maand een vrouw van 24 doodgereden werd door een vrachtwagen: een oversteekplaats voor fietsers in de Waaslandhaven in Melsele. Op de plaats zijn een honderdtal vrienden en familie samengekomen, om haar te herdenken. Ook haar vriend Niels De Vleeschouwer, die het ongeval voor z'n ogen zag gebeuren. "Ik vroeg nog of ze mee was, ze antwoordde 'jaja' en toen zag ik haar 25 meter verder vliegen. De beelden zijn op m'n netvlies gebrand. Ik wil ze wissen, maar dat kan niet." Hij gaat verder: "Als hier een fietsersbrug gelegen had, dan was dat niet gebeurd, en dan reden hier enkel blije fietsers. Kirsten is al het tweede dodelijke slachtoffer op 10 maanden tijd op deze plaats." 

De beelden waarop ik haar 25 meter verder zie vliegen, zijn op m'n netvlies gebrand, ik kan ze niet wissen

Niels De Vleeschouwer, vriend van dodelijk fietsslachtoffer

Lees verder onder de foto

Radio2

Tijdelijke fietsersbrug

Ook de Fietsersbond Beveren kwam naar de herdenking om nog maar eens de vraag naar een fietsersbrug op de bewuste plaats in Melsele te herhalen. "We vragen al van in 2013 om hier een fietsersbrug te leggen. Iedereen is altijd akkoord, tot het over de prijs gaat, dan krabbelen ze terug," zegt Jan Verhavert. In Zwijndrecht, ook in de Waaslandhaven, ligt nu een tijdelijke fietsersbrug. Die zal vervangen worden door een nieuwe, defintieve brug. "Die definitieve brug is daar zeker nodig. Maar wij vragen dat ze de tijdelijke brug dan naar hier brengen. Op die manier is er toch al een tijdelijke oplossing voor hier," legt Verhavert uit. 

We willen de brug afdwingen met 10.000 handtekeningen

Jan Verhavert, Fietsersbond Beveren

De Fietsersbond gaat nu over tot actie en is een petitie gestart. "We richten ons naar verschillende partijen. Het gemeentebestuur, de haven en minister van mobiliteit Lydia Peeters. We stellen haar verantwoordelijk." De Fietsersbond hoopt binnen enkele maanden 10.000 handtekeningen verzameld te hebben en op het kabinet van Peeters te kunnen afgeven. "Op die manier willen we de brug afdwingen," besluit Verhavert.

Radio2
kasto80

Meest gelezen