Gouverneur Andrew Cuomo van New York neemt ontslag na beschuldigingen grensoverschrijdend gedrag

De Democratische gouverneur van New York Andrew Cuomo heeft ontslag genomen na een vernietigend rapport over seksuele intimidatie. Elf vrouwen hebben hem  beticht van grensoverschrijdend en verbaal agressief gedrag. De druk op Cuomo om op te stappen was de voorbije weken toegenomen, en zeker nadat een naaste topmedewerkster haar ontslag had ingediend. 

Het gerecht van de Amerikaanse staat New York had de klachten tegen Cuomo onderzocht en stelde vorige week een lijvig rapport voor, gebaseerd op gesprekken met bijna 180 mensen. Daaruit  blijkt dat de Democratische gouverneur Andrew Cuomo herhaaldelijk vrouwen heeft lastiggevallen. 

In het rapport wordt "een vijandige cultuur tegenover vrouwelijke medewerkers" geschetst, waarbij angst en intimidatie schering en inslag waren. Cuomo zou verbale agressie gebruikt hebben, maar er is ook sprake van ongewenste aanrakingen en contact. 

Dat bleef niet beperkt tot direct ondergeschikten in het kantoor van de gouverneur, maar sloeg ook op andere medewerksters van de overheid van de staat New York en zelfs op een vrouw die als lijfwacht van Cuomo werkte. 

Bekijk hieronder een deel van de speech van Cuomo, waarin hij zijn stap opzij toelicht:

Videospeler inladen...

"Beste manier om te helpen is ontslag nemen"

In de tv-toespraak waarin hij zijn ontslag aankondigde, zei Cuomo dat hij had overwogen om de aantijgingen aan te vechten, maar uiteindelijk besliste om een aanslepende juridische procedure uit de weg te gaan en op te stappen.

"Gezien de omstandigheden is de beste manier om te helpen ontslag te nemen", zei hij. "Er zijn voor de regering belangrijker zaken zoals het bestrijden van corona."

Cuomo bood zijn "welgemeende excuses" aan. Hij zei ook dat hij "nooit opzettelijk geen respect" voor vrouwen heeft gehad, maar "te familiair" met mensen is omgegaan. "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor mijn daden op mij."

Binnen de Democratische partij, tot president Joe Biden toe, was de druk om op te stappen de voorbije dagen gegroeid. Dat zijn voormalige topmedewerkster Melissa DeRosa, die Cuomo eerder door dik en dun had gesteund, maandag haar ontslag aankondigde, vergrootte die druk nog.

Toppoliticus voor Democraten

Andrew Cuomo is een van de bekendste Democratische politici in de VS. Tijdens de coronapandemie kwam hij positief in beeld, en kreeg hij lof voor zijn aanpak van de crisis.

Cuomo was sinds 2011 gouverneur van de staat New York en werd sindsdien telkens herkozen. Hij was aanvankelijk erg populair en werd soms genoemd als een mogelijke presidentskandidaat. 

Andrew Cuomo was een tijd getrouwd met Kerry Kennedy, een dochter van de vermoorde Amerikaanse politicus Robert Kennedy. Cuomo is de zoon van Mario Cuomo, die eerder ook al gouverneur van New York was.

Cuomo's vertrek is gepland over twee weken. Hij wordt opgevolgd door vice-gouverneur Kathy Hochul.

Meest gelezen