© 2020 Bloomberg Finance LP

Grootste vakbond van Hongkong wordt onder politieke druk opgeheven

De grootste vakbond van Hongkong, de Bond van Beroepsleraren (PTU), houdt het voor bekeken. Volgens het bestuur van de vakbond was de druk vanuit de Hongkongse regering zo groot geworden dat de situatie niet meer houdbaar was. De vakbond zou een rol hebben gespeeld in de protesten van 2019 en haalde zich zo de woede van Peking op de hals. 

De PTU, die in 1973 opgericht werd en 95.000 leden telt, zou in de protesten tegen de Hongkongse regering van twee jaar geleden een prominente rol hebben gespeeld. Die protesten, voornamelijk van studenten, kwamen op gang toen de Hongkongse regering een wetsvoorstel indiende waardoor het mogelijk zou worden om Hongkongse gevangenen uit te leveren aan China. Sinds de protesten doet China er alles aan om tegenstanders de mond te snoeren. 

"Antiregeringssentimenten in de klas"

Leraren die lid waren van de onderwijsvakbond zouden een rol hebben gespeeld in de studentenprotesten. Volgens veel betogers stelde de vakbond zich destijds nochtans eerder gematigd op. De Chinese staatsmedia noemden de PTU "een tumor die moest worden verwijderd". 

Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong, beschuldigt de PTU ervan "te hebben toegestaan dat anti-Peking- en antiregeringssentimenten in de klaslokalen werden verspreid". De vakbond werd tegengewerkt door het ministerie van Onderwijs en besluit nu de boeken toe te doen.

Meest gelezen