James Arthur Photography

Van Durbuy tot Knokke: een overzicht van het almaar uitdijende Coucke-imperium

Marc Coucke is dit jaar bijzonder druk op investeringspad. De laatste aanwinst in het almaar groeiende Coucke-imperium is La Réserve in Knokke, dat hij samen met projectontwikkelaar Bart Versluys tot een tophotel wil uitbouwen. Nadat Coucke zijn fortuin maakte met de verkoop van Omega Pharma, legt de meest flamboyante belegger van België zijn eieren al lang niet meer alleen in de farma-mand. 

Toen Marc Coucke een kleine 7 jaar geleden zijn bedrijf Omega Pharma voor een duizelingwekkend bedrag van 3,6 miljard euro verkocht aan het Amerikaanse Perrigo, werd hij persoonlijk 620 miljoen euro rijker. Dat hij op die superwinst geen belastingen moest betalen, wuifde hij meteen weg met een even stoute als boude belofte: 

“Ik ben er echt van overtuigd dat die 600 miljoen die ik ga binnenrijven veel meer zullen opbrengen aan de overheid doordat ik die investeer in nieuwe Belgische bedrijven, dan dat ik een stuk ervan eenmalig in de bodemloze Belgische put zou steken."

Terwijl Perrigo zich de overname achteraf dik beklaagde, heeft Coucke zich aan zijn investeringsbelofte gehouden. De 56-jarige ondernemer uit Merelbeke pompt via zijn investeringsvehikel Alychlo miljoenen in een brede waaier van bedrijven. 

Dat gaat van zijn oude farma-liefde, over “Couckeland” in het pittoreske Durbuy, een paars-witte voetbalclub in Brussel, tot een poepchic hotel in Knokke en alles daartussen. 

Hieronder vind je een overzicht van Couckes belangrijkste investeringen, per thema. Klik op de thema's voor meer uitleg.

Grafische titel: Vrije tijd

De meest bekende investeringen van Marc Coucke zijn die in de vrijetijdssector. Zo bezit Coucke via Alychlo 30 procent van de aandelen van het Waalse dierenpark Pairi Daiza en 83 procent van de aandelen van de Nederlandse skipiste-keten SnowWorld. Via Compagnie des Alpes heeft Coucke ook belegd in Franse skipistes en in de pretparken Walibi en Bellewaerde. Sinds enkele weken bezit hij ook een groot deel van revuetheater het Witte Paard in Blankenberge.

In het Waalse Durbuy is Coucke dan weer eigenaar van Adventure Valley. In dit pittoreske plaatsje bezit Coucke naast een golfclub ook het vijfsterrenhotel "Le Sanglier des Ardennes”.  De mondaine investeringen van Coucke zitten verder bij jachtenbouwer Italian Sea Group en sinds vandaag dus ook het Knokse hotel La Réserve

En last but not least is Coucke sinds 2017 ook eigenaar van de Brusselse voetbalclub RSC Anderlecht. Een investering die Coucke al flink wat kopzorgen bezorgde.

Grafische titel: Farma

Nadat Coucke zijn aandelen in Omega Pharma van de hand had gedaan, investeerde hij zijn centen ook opnieuw in farmaceutische industrie. In 2015 richtte hij zelf Ceres Pharma op, maar die opvolger van Omega Pharma heeft Coucke vorige maand van de hand gedaan.

Coucke investeerde aanvankelijk ook fors in het Luikse farmabedrijf Mithra, maar de afgelopen tijd heeft hij daar zijn belang gevoelig afgebouwd. 

Zitten verder nog in zijn farmaceutische beleggingsportefeuille: AnimalCare (een bedrijf dat dierengeneesmiddelen verdeelt en waarin Coucke al investeerde toen het nog Ecuphar heette), miDiagnostics, Fagron (dat nog een onderdeel is geweest van Omega Pharma), de Luxemburgse kankerspecialist Droia en Sophia Genetics.

Grafische titel: Voeding

Alychlo investeert ook in de voedingsindustrie. Het bekendste voedingsbedrijf waarin Coucke - what’s in a name? - een belang heeft, is Lotus Bakeries. Geen koekje zonder koffie, en dus bezit Coucke ook aandelen van koffieautomatenbedrijf Fountain.

Eerder dit jaar pompte Coucke 50 miljoen euro in de Belgische groente- en fruitreus Greenyard. En de West-Vlaamse start-up Plant-T, dat kruidenzuilen maakt, kreeg begin dit jaar ook een financieel steuntje in de rug van Coucke.

Grafische titel: Technologie

Geen beleggingsportefeuille zonder technologie-aandelen. Zodoende investeert Marc Coucke rechtstreeks in een zestal technologiebedrijven van diverse pluimage. Het bedrijf dat je misschien het best kan kennen, is hierbij Smartphoto, dat de oudere lezer nog kan kennen als Spector. Technologiebedrijf Crescent kan je dan weer kennen als het het vroegere Option.

Naast deze klassiekers investeert Coucke ook in jongere bedrijven als Ekopak (een West-Vlaamse bedrijf dat op industriële schaal water zuivert), Comate dat nieuwe toestellen ontwikkelt en ontwerpt en Otra, waarmee vrachtwagenchauffeurs bewaakte parkeerplaatsen kunnen vinden.

Grafische titel: Vastgoed

Een Belg zou geen Belg zijn als hij zijn centen niet in bakstenen belegde. Couckes vastgoedportefeuille zit onder andere verdeeld over de Brusselse vastgoedpromotor Immobel en Versluys,  de bekendste projectontwikkelaar van de kust. 

Verder spreidt Coucke zijn beleggingen over retailparkinvesteerder Mitiska Reim, vastgoedfonds Triginta, VGP (logistiek vastgoed) en Xior, een specialist in studentenkamers.

Grafische titel: Fondsen

Tot slot spreidt Coucke zijn beleggingen nog over tal van fondsen:  CIM Capital, Smartfin, Volta en ESG Core Investments (groene technologie).

Bekijk hier de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen